Harmaasta öljysatamasta värikkääksi meripuistoksi

Kotkansaaren eteläkärjessä sijaitsee 20 hehtaarin ulkoilualue, Katariinan meripuisto, joka loistaa väreillään ja aktiviteettimahdollisuuksillaan. Puisto on kuitenkin näyttänyt joskus aivan erilaiselta. 

1930-luvulla alueelle alettiin rakentamaan öljysatamaa ja kaiken kaikkiaan pystytettiin 56 säiliötä, joissa pystyttiin varastoimaan yhteensä 400 000 m³ erilaisia öljytuotteita. Vuonna 2002 öljysatamatoiminta päättyi lopullisesti ja vuonna 2004 alue puhdistettiin ja maisemointityö aloitettiin. Öljysataman ajoilta on kuitenkin vielä jäljellä muun muassa laitureita ja muutama betoninen säiliön pohjarakenne. Puiston pohjoispuolella sijaitsee muistona menneestä myös Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoituksen Fort Katarinan raunioita. 


Evita OleniusEvita Olenius
Puistosta löytyy tekemistä ihan jokaiselle. Löytyy leikkipaikkoja, treenipisteitä, onkipaikkoja, piknik-paikkoja, frisbeegolf-koreja ja jopa ksylofoni. Puiston korkeimmalta tasanteelta löytyy myös Chartresin katedraalin mallia mukaileva mietiskelylabyrintti. Tasanteen reunamaa koristaa Itäisen Suomenlahden majakoiden pienoismalleja, jotka on valaistu öisin. Niemen eteläkärjessä sijaitsee Ankkuriluoto ja luotoa hallitsee vanha purjelaivan ankkuri 1800-luvulta. Luodolle pääsee sillalla ja se on virallinen tuhkansirottelupaikka.

Evita OleniusEvita OleniusEvita Olenius

Puistoa ja sen ympäröivää aluetta uudistetaan jatkuvasti. Viimeisimpiä lisäyksiä on erittäin suosituksi nousseet skeittirampit ja puiston läheisyyteen rakennetaan tällä hetkellä uutta asuinaluetta. 

Vuonna 2012 Katariinan Meripuisto palkittiin ELCA:n Trend Award -palkinnolla sekä Vuoden Ympäristörakenne -palkinnolla. Katariinan meripuisto on vain yksi kaikista Kotkan upeista puistoista. Kotkan muihin näyttävimpiin puistoihin kuuluu myös esimerkiksi palkitut Sapokan vesipuisto sekä Jokipuisto.

Evita OleniusEvita Olenius

Teksti ja kuvat: Evita Olenius
Alisa Hovi