Edessä Etelä-Korean EHT- turnaus: NHL:n ahneus mitataan neljän vuoden päästä

Ensi talvena pidetään olympialaiset Etelä-Koreassa, jonka suurin puheenaihe on ollut NHL- pelaajien pois jääminen. Kaltaiselleni 90-luvulla syntyneelle on ollut itsestäänselvyys että parhaat pelaajat ovat olympialaisissa paikalla. Näin ei enää ole.

Suurena yllätyksenä parhaiden pelaajien poisjäänti tuskin tuli, koska viime syksynä palautettiin World Cup-turnaus Kanadaan. Siitä NHL käärii rahaa, sekä mediahuomiota mitä olympialaisista eivät. World Cup oli monellakin saralla pettymys. Suurin osa pelaajista oli kesän jälkeen keskenkuntoisia, eikä yleisökään Torontossa löytänyt odotetun lailla paikalle. World Cup ei herättänyt faneissa tarpeeksi suurta kiinnostusta minkä johdosta NHL haluaa panostaa täysillä omaan konseptiinsa.

Olympialaisille NHL:n kielteinen päätös on valtava takaisku. NHL on ollut mukana viisissä edellisissä olympialaisissa 1998 Naganosta lähtien. Tämän myötä olympialaiset nousi tärkeimmäksi jääkiekkoturnaukseksi, mutta putosi World Cupin sekä MM-kisojen taakse kolmanneksi, koska paras turnaus on aina se mihin osallistuvat parhaat pelaajat.

Mitä tästä turnauksesta sitten voi odottaa? Ainakin kova tasoista EHT-turnausta. Kärjistettynä mitalit voitaisiin jakaa jo syksyn Karjala-turnauksen perusteella.

NHL testataan toden teolla neljän vuoden päästä, kun Kiina järjestää olympialaiset. Maailman kovin kiekko liiga on jo tunnustellut markkinoita järjestämällä harjoitusotteluita Kiinassa. Raha tuoksahtaa vahvasti jos pelaajat päästetään Pekingissä mukaan, enkä ihmettelisi jos näin kävisi.

Jääkiekon MM-kisoille tämä on todella hyvä uutinen. Kovasti haukuttu ja kritisoitu kevään turnaus pääsee näyttäytymään aivan eri valossa kuin aikaisempina vuosina. Heillä on mahdollisuus Sidney Crosbyyn, olympialaisilla ei

 

Samuli Näveri

Kuvaaja: Tuuli Vähämäki