Kolumni – Vauhdin hurmaa pakkasessa

Pieni tai vähän isompikin kirpsakka pakkanen, aurinkoinen sää tai talvi-illan pimeys, taukomakkaroiden vienosti sieraimeen hiipivä kutsuva tuoksu, kenties kaverin taskusta löytyvä taskumatti tarjoamassa lämmikettä…

Jääpallo on peli, jota pelataan jäällä mailoilla ja pallolla. Kuten jalkapallossakin on kaksi joukkuetta, jotka koostuvat molemmat 11 pelaajasta ja he yrittävät saada pallon toisen joukkueen maaliin. Se lajin säännöistä.

Jääpallo, jota kutsutaan myös bandyksi, on todella perinteikäs laji. Se on alun perin lähtöisin Englannista, mutta niin itä- kuin länsinaapurissakin se on todella suosittua. Ruotsin ja Venäjän pääsarjoissa pelaajat saavat hyvää palkkaa ja voivat harjoittaa sitä täysipainoisesti ammatikseen. Suomessa Bandyliigaa pelataan täysin amatööripohjalla. Laji-ihmiset ovat sanoneet, että töitä tehdään kuin ammattilaiset, mutta amatööripalkalla. Lajin MM-kisoja on pelattu vuodesta 1957, ja näissä Suomi on tavallisesti pelannut pronssista, kahden suurmaan ollessa finaalissa melko tasaväkisiä.

Syy miksi pidän jääpallosta, on sen ainutlaatuinen tunnelma ja nopea tempo. Pelaajat viilettävät kovassa pakkasessa parta räkäisenä ja jäisenä, kuin 50 kilometrin hiihdossa. Vauhti voi välillä yltyä todella hurjaksi pelaajien pujotellessa toistensa ohitse. Harvat kerrat, kun sitä Suomen televisiosta näytetään, niin olen innoissani ruudun ääressä sitä seuraamassa. TV:stä näkemäni lähetykset ovat olleetkin positiivinen yllätys: erittäin kovalla ammattitaidolla tuotettua urheiluohjelmaa. Palloa tosin kuvasta on välillä vaikea erottaa, vaikka se kirkkaan pinkki onkin.

Ehdottomasti parhaimmillaan jääpallo on kuitenkin paikan päällä. Yleensä jääpalloareenoilta löytyy vanhempaa laji-ihmistä, joiden asiantuntevat ja elämänmakuiset tarinat ovat mukavaa kuunneltavaa. Muutenkin jääpallo tuntuu keräävän puoleensa erityisen mukavaa porukkaa, joka ottaa taatusti lajiin tutustuvan ensikertalaisen hyvin vastaan. Toivottavasti tulevaisuudessa laji löytääkin myös nuorempaa väkeä katsomoihin.

Pelasin nuorempana kesällä jalkapalloa ja talvella jääpalloa useiden vuosien ajan. Jos menet katsomaan jääpalloa tänäkin päivänä, huomaat monta yhtymäkohtaa pikemminkin jalkapalloon kuin jääkiekkoon. Kentän koko ja kaukaloiden puute nyt ensiksi, mutta myös pelin taktinen kulku ja monet säännöt muistuttavat jalkapalloa. Toki jos tuntee meille suomalaisille eksoottista maahockeytä, ovat yhtymäkohdat tähän lajiin vielä selkeämpiä.

Olosuhteista on pakko sanoa, että niiden kohdalla ovat Ruotsi ja Venäjä meitä valovuoden edellä. Molemmista löytyy useita jääpallolle omistettuja halleja, jotka ovat etenkin leutojen talvien lisääntyessä osoittautumassa korvaamattomiksi lajin tulevaisuuden turvaamisen kannalta. Suomessa on pitkään keskusteltu jääpallohallin rakentamisesta, mutta vielä toistaiseksi hankkeet ovat jääneet keskustelun tasolle, Helsingin kaupunginhallituksen myöntämää tonttivarausta lukuun ottamatta. Sopiikin kysyä, saadaanko Suomeen siis ikinä hallia vai kuoleeko laji täällä kokonaan?

Jääpallokentän ja maalin mitat:

Toimittaja: Timo Harvey
Kuva: Roosa Siirilä