Jääpallo – pimeydestä parrasvaloihin!

28092015 JŠŠpallo HKI Kuva: Karoliina Redsven

HIFK treenaa Pirkkolan jäähallissa.

Pian alkava miesten kotimainen jääpallon pääsarja eli Bandyliiga painii samojen ongelmien kanssa monien muiden marginaalilajien kanssa. Puhumme olosuhde- ja imago-ongelmista.

Moni hieno laji kuten jääpallo saa valitettavan vähän media-aikaa ja tietoisuutta olemassaolostaan.

-Pidämme ennen kauden alkua infon valtamedioiden edustajille, jonne kutsumme joukkueiden valmentajat ja pelaajia. Mitään lanseerauskampanjaa ei resurssipulasta johtuen ole, kertoo Jääpalloliiton puheenjohtaja Kari Peuhkuri.

Kysymykseen millainen imago bandylla on Peuhkuri vastaa: “Imagomme on positiivinen, hauska sekä rehti ja laji on edullinen harrastaa”.

-Yhden kuukauden kiekkoharrastekuluilla, pelaat bandya koko kauden, kiteyttää HIFK-bandyn joukkueenjohtaja Ari Kukkonen.

Perinnettä jääpallolla piisaa, sillä käytiinhän sen ensimmäinen mestaruusmittelö maassamme jo vuonna 1908. Loistava laji, jolla on kourallinen katsojia.Toisaalta, moniko meistä lähtisi maksusta palelemaan avojäälle?

-Lajissa on jotain olosuhteisiin liittyvää raikkautta, joka on sinänsä hieno arvo ja osa lajin imagoa. Tulevaisuudessa kuitenkin kaipaamme halliolosuhteita pysyäksemme mukana kansainvälisessä kilpailussa, Peuhkuri täsmentää.

Toisin on tilanne esimerkiksi Ruotsissa, jossa Allsvenskanin katsojakeskiarvot ovat 5 000:n molemmin puolin. Länsinaapurin 20 modernia jääpallohallia tuovat uskottavuutta ja lisäävät lajin vetovoimaa. Tässä mielessä bandy voisi olla suurlaji Suomessakin, kunhan puitteet saadaan kuntoon.

Kysyttäessä Suomen jääpallohallihankkeiden nykytilasta Peuhkuri toteaa: “Varmuutta hankkeiden toteutumisesta ei ole, mutta keskusteluja on käynnissä”. “Ruotsista saatujen kokemuksien perusteella hallihankkeet ovat osoittautuneet ennakoitua halvemmiksi, koska eri jäälajien kuten short-trackin ja muodostelmaluistelun voidessa käyttää niitä kokonaiskulut jakaantuvat tasaisemmin.

Toivoa tulevaisuuteen tuovat Jääpalloliiton nuorisoprojektin jääpallokoulut, kouluturnaukset ja lajin saaminen osaksi koulujen liikuntatunteja. Tarkoituksena on saada nuoriso kokeilun kautta mukaan seuratoimintaan. Matkaa varjosta valoon lajilla on vielä pitkälti.

28092015 JŠŠpallo HKI Kuva: Karoliina Redsven

Ari Kukkosella on sekä pelaaja- että valmentajataustaa.

-Kun aloitin valmentamisen HIFK:ssa 8 vuotta sitten, meillä ei ollut mitään nuorisotoimintaa. Alkavalle kaudelle saamme ensimmäiset omat kasvatit edustusjoukkueeseen, joten juniorityö alkaa kantaa hedelmää, Kukkonen tyytyväisenä toteaa.

Teksti: Petri Kosonen

Kuvat: Karoliina Redsven