HJK tyly isäntä Veikkausliigan kärkikamppailussa

Klubilla on mahdollisuus varmistaa mestaruus ensimmäisen kerran keskiviikkona Tampereella Ilveksen vieraana.

Perjantaina (21.9.) pelattiin Veikkausliigan mestaruustaistelun kannalta kauden tärkein ottelu, kun HJK sai vastaansa sarjan toista sijaa hallussaan pitävän RoPSin. Rovaniemeläisille kelpasi ottelusta vain voitto taistellakseen vielä pokaalista tällä kaudella, sillä HJK oli taulukossa yhdeksän pistettä RoPSia edellä yhden ottelun vähemmän pelanneena.

Joukkueiden avauskokoonpanoissa ei nähty yllätyksiä kummankaan puolelta. HJK:n kohupelaaja Moshtagh Yaghoubi oli edelleen poissa kokoonpanosta IFK Mariehamn -ottelun tapahtumista tulleen pelikiellon vuoksi.

Klubin maalinteon odotettiin jälleen olevan maalipörssiä johtavan 21-vuotiaan brasilialaishyökkääjä Joao Klaussin vastuulla. Ennen RoPS-kamppailua huimat 18 liigamaalia jo tällä kaudella tehneellä Klaussilla on kaikki mahdollisuudet rikkoa Veikkausliigan yhden kauden maaliennätys (23 maalia) loppukauden aikana.

Kärkiottelusta huolimatta katsomossa oli tilaa. Yleisömääräksi ilmoitettiin 4021 katsojaa. Kuva: Mari Mäntynen

Klaussin tähtihetki

Ottelun alku oli huolimatonta pelaamista molemmilta joukkueilta. Ensimmäisen 20 minuutin aikana ei kunnon maalipaikkoja nähty, sillä pelaajien viimeiset syötöt ja ratkaisut jäivät usein vastustajan jalkoihin. Pelikellon näyttäessä 30. minuuttia HJK siirtyi ottelussa 1-0 -johtoon. Klauss katkaisi RoPS-pelaaja Antti Okkosen huonon syötön alaspäin ja karkasi upealla pyörähdyksellä maalintekoon. Vastustamaton laukaus etuyläkulmaan ja Klaussin kauden 19. liigamaali oli valmis. Tauolle lähdettiin näistä lukemista.

Vertainen ratkaisijan roolissa

Toinen puoliaika oli täysin Klubin hallinnassa ja lisämaalit olivat vain ajan kysymys. HJK-puolustus pysäytti RoPSin hyökkäykset kerta toisensa jälkeen, mikä antoi helsinkiläisille runsaasti tilaa vastahyökkäyksille. Suomen suurimpiin tulevaisuuden lupauksiin lukeutuvan Eetu Vertaisen terävä laukaus 56. peliminuutilla kasvatti tilanteeksi 2-0.

Ottelun lopussa Vertainen pääsi läpiajoon, mutta tuli RoPSin haitilaistoppari Jems Geffrardin pysäyttämäksi. Tilanteen seurauksena Klubi sai vapaapotkun ja Geffrard ajettiin suoralla punaisella ulos. Vertaisen kaunis vapari löysi verkon perukoille ja kotiyleisö pääsi juhlimaan vielä kertaalleen.

Klaussin 1-0 -maali nostatti tunnelmaa HJK:n kannattajapäädyssä. Kuva: Mari Mäntynen

Tulos tarkoitti sitä, että HJK kasvatti sarjajohtonsa 12 pisteeseen. Joukkue tarvitsee keskiviikkona (26.9.) yhden pisteen vierasottelusta Ilvestä vastaan varmistaakseen mestaruuden. Kautta on jäljellä viiden ottelun verran.

HJK on ollut vaikean alkukauden jälkeen todella vakuuttava kotinurmellaan. Joukkue hävisi huhti-toukokuun vaihteessa kolme perättäistä kotipeliään KuPSia, FC Lahtea sekä FC Interiä vastaan. Tappiollisen Inter-pelin jälkeen Klubi ei ole hävinnyt kotonaan Veikkausliigassa. 12 ottelusta HJK on voittanut kymmenen ja pelannut kaksi kertaa tasan. Kotivireen lisäksi Klubi on pitänyt maalinsa puhtaana kuudessa perättäisessä liigakamppailussa. Nämä asiat ovat olleet ratkaisevassa roolissa HJK:n mestaruuden uusimisessa.

HJK-RoPS 3-0

30’ Klauss
56’ Vertainen
90+1’ Vertainen

 

Toimittaja: Sampsa Suikkanen 

Kuvaaja: Mari Mäntynen