Kolumni: HJK tarvitsee todellisen haastajan Veikkausliigassa

Klubi nappaa tällä kaudella 29. Suomen mestaruutensa. Edellisistä yhdeksästä jaossa olleesta mestaruuspokaalista HJK on voittanut seitsemän. Joukkueen dominanssi kotimaan liigassa jatkunee vielä vuosia eteenpäin.

Veikkausliigaa on pelattu vuodesta 1990 alkaen. Aiemmin liiga oli toiminut vuodet 1930-1989 nimellä Mestaruussarja. 28 Veikkausliigakauden aikana kymmenen eri seuraa on päässyt nostamaan mestaruuspokaalia. Eniten mestaruuksia on, ei niin yllättäen, HJK:lla.

Klubilla on plakkarissaan 12 Veikkausliigan mestaruutta ja 13. on tulossa. Niistä kuusi tuli peräkkäisinä vuosina 2009-2014. SJK:n ja IFK Mariehamnin yllättävät mestaruudet vuosina 2015 ja 2016 olivat mahtava asia suomalaiselle jalkapalloilulle, sillä se antoi sarjassa huomattavasti pienemmillä budjeteilla operoiville seuroille uskoa siihen, että HJK on lyötävissä tilaisuuden tullen. Kolmatta kertaa peräkkäin Klubi ei kuitenkaan ilman mestaruutta jäänyt.

Klubi-faneilla tulee olemaan aihetta juhlaan jatkossakin. Kuva: Mari Mäntynen

HJK:n pelaajabudjetti oli tällä kaudella 1,5 miljoonaa euroa. Se on yli 500 000 euroa enemmän kuin toiseksi suurimman budjetin omaavalla SJK:lla ja jopa yli miljoonan suurempi kuin liigan pienimmällä budjetilla pelaavalla TPS:llä. Kun mukaan huomioidaan budjetin lisäksi Klubin ylivoimainen houkuttelevuus pelaajahankintojen yhteydessä, seurajohdolla on hyvät lähtökohdat joukkueen rakentamiseen.

Otetaanpa esimerkiksi HJK:n tämän kauden täsmähankinta, Veikkausliigan maalipörssiä johtava Joao Klauss. Saksan Bundesliigan Hoffenheimista lainattu 21-vuotias brasilialaishyökkääjä on pommittanut Klubin paidassa kunnioitettavat 19 maalia ja lisämaaleja on odotettavissa. Kysymys kuuluukin, olisiko muilla Veikkausliigajoukkueilla ollut minkäänlaista mahdollisuutta hankkia kyseistä pelaajaa riveihinsä. Kiinnostavaa olisi myös tietää, millaista jälkeä Klauss olisi tehnyt vaikkapa sarjajumbo PS Kemin riveissä.

Klubin meno täytyy pysäyttää

Tänä päivänä vaikuttaa vahvasti siltä, että HJK:n uusi peräkkäisten mestaruuksien putki on alkamaisillaan. Viime vuoden mestaruus irtosi järkyttävällä 20 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen KuPSiin. Tämän kauden osalta ero voi venyä vielä yhtä suureksi, riippuen loppukauden tuloksista.

Koko Suomen futiksen kannalta Veikkausliigaan pitäisi ehdottomasti saada joka vuosi kunnollinen mestaruustaistelu. Liigan mielenkiinto pysyisi tällöin korkealla kauden loppuun asti ja puheet jalkapallopiireissä eivät välttämättä käsittelisi pelkkiä Euroopan huippusarjoja. Tämä potkisi myös HJK:ta eteenpäin taisteluissa europaikasta. Mutta miten tämä voisi olla mahdollista? Siihen en itse keksi ratkaisua.

 

Toimittaja: Sampsa Suikkanen

Kuvaaja: Mari Mäntynen