Kokenut hyökkääjä pääsi vihdoin takaisin Suomeen: ”Onneksi nyt onnistui!”

Helsingin IFK:n konkarihyökkääjä Tommi Santala, 39, sanaili keskiviikkoisen KooKoo-voiton jälkeen pääsystään takaisin Suomeen peräti kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sentterillä riitti kerrottavaa myös Sveitsin NL:n ja Suomen Liigan pelillisistä eroista. Itse ottelussa kouvolalaiset piinasivat yllättäen isäntäjoukkuetta.

Vihdoin takaisin kotiin

Kesän siirtomarkkinoiden ja vuosittaisten huhupuheiden aikaan oli monena perättäisenä vuonna huudeltu kokeneen Tommi Santalan nimeä. Mies oli kesästä toiseen yhdistettynä IFK:n Liiga-joukkueeseen. Vasta viime kesän aikana 39-vuotias hyökkääjä todella siirtyi Helsinkiin – peräti kymmenen vuoden ulkomaankierroksen jälkeen.

– Siirtohaaveet ovat kaatuneet, mihin ovat kaatuneet. Onneksi nyt onnistui!

Toisaalta Santalan ulkomailla viettämiä vuosia ei voi kierrokseksi kutsua. Mies kävi pyörähtämässä neljäntoista ottelun verran KHL:ssa Metallurg Magnitogorskin riveissä kaudella 2016-2017, mutta muutoin koko aika vierähti Klotenissa. Jopa kaupungin joukkueen nimi ehti Santalan Sveitsin liiga -uran aikana muuttua Flyersista EHT Kloteniksi.

Totuttelemista suomalaiseen pääsarjakiekkoiluun riittää – valtavat erot Sveitsiin

Aiemmin Jokerien ja HPK:n riveissä SM-Liigassa pelannut hyökkääjä ei ole vielä täysin sopeutunut takaisin kotoisaan kiekkosarjaan pitkän poissaolon jälkeen. Hän kuitenkin uskoo, että pääsee peli peliltä paremmin sisään ja uhkuu tyytyväisyyttä kotiinpääsystä.

– Hyvältä tuntuu olla täällä. Siellä, missä olen pelannut, on erilaista jääkiekkoa ja eri rytmejä. On vähän haasteita hakea vielä omaa peliä. Joukkueella, kun tulee voittoja niin se riittää. Ollaan ihan hienosti aloitettu alkukausi. Mielestäni meillä on hyvä jengi ja mahdollisuuksia parantaa peliä vieläkin paljon.

Sveitsissä peli on todella vähintäänkin erilaista peilaten Liigaan. Ei siis ihme, että takaisin kotimaahan sopeutuminen vie kauan kestäneen ulkomaanjakson jälkeen aikaa. Santalan mukaan suurimmat pelilliset eroavaisuudet Sveitsin ja Suomen kiekkosarjojen välille syntyvät Liigan hitaista lähdöistä sekä edelleen varsin näkyvästi esillä olevasta ja suurta suosiota joukkueiden pelitavoissa nauttivasta keskialueen tukkimisesta eli trapista.

– Sveitsissä mennään aika paljon nopeampaa ylöspäin. Laiturit lähtevät hyökkäyspäätyä kohti tosi kovaa, että on vauhtia kyllä eri tavalla. Enemmän revitään hyökkäyksiin siellä, kommentoi kymmenen edelliskautta National Leaguessa pelannut Santala sarjojen pelillisiä eroja.

Kouvolalaisjoukkue tarjosi isännille hikisen iltapuhteen keskiviikkona

Kamppailun selkeäksi altavastaajaksi ennakkoitu KooKoo jopa hallitsi aika ajoin keskiviikon mittelöä IFK:n vieraana. Erityisesti toinen erä oli kilpipaitojen kohtaamisessa Kouvolan ylpeydeltä todella vahva. IFK:n maalia vartioinut Atte Engren sai olla koko ajan hereillä vierasjoukkueen pitkien painejaksojen aikana. Kouvolalaisten myllytys ei kuitenkaan realisoitunut kuin kertaalleen maalien valossa, toinen erä päättyi tasanumeroihin 1-1 avauserän tavoin. Tauolle lähdettäessä mediakuutio osoitti siis numeroiksi kutkuttavat 2-2.

Kokonaisuudessaan todella tasaiseksi muodostunut ottelu kääntyi kolmannessa erässä lopulta isäntien eduksi, kun ruotsalaislaituri Erik Thorell viimeisteli kamppailun voittomaalin helsinkiläisille tasavajaalla. Limppu päätyi verkkoon, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä ainoastaan viitisen minuuttia. Lopussa Juhani Tyrväinen kaunisteli numeroita vielä tyhjään KooKoo-rysään – loppunumerot 4-2 isännille.

– KooKoo on hyvä ja aktiivinen joukkue, että ei todella mikään helppo peli meille. Ehkä sen takia vähän vaikeaa olikin, kun vastustaja oli sen verran hyvä. Ei meiltä ehkä paras peli, mutta onneksi taas kolmannessa kääntyi meille ja voitettiin, antoi IFK:n kakkosketjua illan ottelussa johtanut Tommi Santala tunnustusta vierasjoukkueelle.