Näkökulma: Teemu Pukki – Suomen kauan odottama maalitykki?

Suomi on hämmästyttävästi ottanut Nations Leaguessa jo kolme voittoa vaikka vastassa onkin ollut lähtökohtaisesti heikompia maita, ja suurimpina tähtinä näissä otteluissa ovat loistaneet maalivahti Lukáš Hradecký sekä kolme maalia yhtä monessa pelissä viimeistellyt Teemu Pukki. Pukin lahjakkuus nähtiin jo vuosia sitten Sevillassa, mutta nyt Norwichissa Pukista on kuoriutunut todella suuren luokan maalitykki jolta on varmasti lupa odottaa lisää tulevissa seura- ja maajoukkuepeleissä.

Pukki esiintyi maajoukkueessakin jo Mixu Paatelaisen aikaan, mutta vasta Markku Kanervan aikana Pukista hioutui todellinen timantti Suomen hyökkäyspelin kärkeen. Syy on yksinkertainen: Pukin jalkanopeus on sitä luokkaa että hänelle pystytään pelaamaan pallo niin että joka kerta kun hän saa pallon, seurauksena on välitön maalipaikka lähes joka ikinen kerta. Ja tehdäkseen maaleja Pukki tarvitsee pallon ja pelaajan joka pystyy pelaamaan hänelle pallon. Loistavia esimerkkejä tästä ovat 1-1-tasoitusmaali Espanjaa vastaan Gijónissa, sekä viimeisimmän ottelun voittomaali Viroa vastaan. Juuri näitä erinomaisia avauksia Pukki tarvitsee päästäkseen maalipaikkaan ja sitä kautta maalintekoon. Ja jos tämä trendi jatkuu, Teemu Pukki tulee olemaan se pelaaja ja Markku Kanerva se valmentaja joka johtaa Suomen – vihdoinkin – arvokisoihin.

Teksti: Mikko Valle 15.10.2018