Miksi NHL:ssä jo preseason vetää katsojat hallille, samalla kun Liigassa kärvistellään huonoilla katsojakeskiarvoilla

Onko kyseessä pelkkä resurssien tai ihmismassojen erot, jotka vaikuttavat kävijämääriin? Vai voisiko Suomessa yrittää tehdä muutoksia, jotta pelit saataisiin kiinnostaviksi jo kauden kynnyksellä?

Samaan aikaan kun esimerkiksi Liigassa, ihmetellään yleisökeskiarvon alhaisuutta, niin NHL:ssä jopa preseasonpelit vetävät ihmisiä halliin katsomaan, miten ne omat valmistautuvat kauteen. On selvää, että rostereissa on iltojen välillä vaihtuvuutta, mutta tällä ei näytä kummemmin olevan vaikutusta yleisöön. Itseasiassa nämä pelit ovat yllättävän viihdyttäviä, kun pelaajilla ei ole suurempia paineita lukuunottamatta niitä, jotka taistelee pelipaikoistaan ylhäällä. Tämä tuo kuitenkin tosissaan pelaamisen myös mukaan näihin harjoitusotteluihin. Suurimpana syynä tähän koen sen, että lippujen hinnoista ollaan tehty todella perheystävälliset. Madison Square Gardenille pääsee 25-30 dollarilla, kun taas runkosarjassa samaisessa paikassa lippujen hinnat alkavat noin 200 dollarista.

Mikä preseasonissa sitten viehättää?

Jälleen verratakseen Suomeen, harjoituspelit eivät vedä täällä ihmisiä juuri nimeksikään paikalle, oli hinnat suurinpiirtein mitä tahansa. Pohjois-Amerikassa tilanne on eri. Harjoitusotteluun voi lähteä perheen kanssa nauttimaan koko tapahtumasta ja päivästä, eikä niinkään siitä mitä kaukalossa tapahtuu. Toki tässä hyödyttää se, että preseasonillakin vauhti on sen verran kovaa, että peli itsessään on viihdyttävää vaikkei niin totista. Suomessa ajatusmalli on erilainen pelillä pitää olla merkitys, jotta yleisö eksyy paikalle. NHL myös rakentaa upeasti joka kaudelle uutta tarinaa, joka alkaa Draft-combinesta aina Stanley Cup finaaleihin asti. Tästä syystä myös preseason kuuluu osaksi sitä tarinaa ja ihmisiä kiinnostaa olla alusta asti mukana.

Voisiko Suomessa ottaa mallia NHL:n tyylistä?

Kopion toteuttaminen olisi toki mahdotonta, koska Suomessa ei ole minkäänlaista draftia tai vastaavanlaisia tapahtumia. Mutta voisiko joukkueet luoda itselleen omia tarinoita, jotka alkavat vaikka Pitsiturnauksesta aina kevääseen asti? Toinen vaihtoehto herättää ihmisten mielenkiinto jo Liigan preseasoniin olisi luoda yhteistävää tapahtumaa samalla esimerkiksi teemapelejä, kuten runkosarjassakin muutamia kauden aikaan järjestetään. Yllättävää on myös se miksei nykyään pidetä muita Pitsiturnauksen tyyppisiä turnauksia. Jokerit kun oli vielä Liigassa, niin siihen aikaan Hartwallilla pelattiin “Ärrä cup” jossa oli yleensä Jokereiden lisäksi HIFK, Blues ja maakunnista yksi seura. Tälläisillä olisi mahdollista luoda jo kauden alla pientä jännitettä ja samalla nostattaa alkavan kauden pöhinää katsojille.