Viikonlopun topit ja flopit: Lewandowski elämänsä vireessä, Arsenalin puolustus täysi sotku

Hyvin mielenkiintoinen futisviikonloppu näki Bilbaon nousevan La Ligan kärkeen, Manchester Cityn murskavoiton sekä Barcelonan heikon vierasesityksen 

Topit

Manchester Cityn maalijuhlat

Norwich-häviön jälkeen Manchester City on selvästi alkanut skarpata. Keskiviikkona Mestarien liigassa tuli 3-0-vierasvoitto Shakhtar Donetskia vastaan ja viikonlopun Watford kamppailusta ei ollut odotettavissa vähempää kuin Manchester Cityn dominointi. 5-0-lukemat tulostaululla ensimmäisen puoliajan jälkeen. Ottelu päättyi 8-0-murskalukemiin. Bernardo Silva teki ottelussa hattutempun. Kevin De Bruyne sai maalin ja kaksi maalisyöttöä. Myös David Silva, Nicolas Otamendi, Riyad Mahrez ja Sergio Aguero onnistuivat maalinteossa. Manchester City on toisena liigassa ja taistelemassa Liverpoolin kanssa mestaruudesta. 

Lewandowski on tämän hetken ykköshyökkääjä

Yhdeksän maalia viiteen peliin. Elokuun kuukauden pelaaja -palkinto Bundesliigassa. Robert Lewandowski on tällä hetkellä hirmuvireessä. Viime kaudella viiden pelin jälkeen Lewandowskilla oli kasassa vain kolme maalia. Hattutemppu Schalkea vastaan, kaksi maalia Kölnia sekä Herthaa vastaan sekä maali Mainzia ja Leipzigiä vastaan. Eli Lewandowski on tällä kaudella onnistunut jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Myös Mestarien liigan puolella Lewandowski osui Belgradin Red Staria vastaan. Tämä on Lewandowskin paras kauden aloitus ja jos hän pysyy pelikunnossa, voisi tästä tulla jopa hänen uransa paras kausi.

Athletic Bilbao La Ligan kärjessä

Viiden kierroksen jälkeen La Ligan kärjessä ei ole Real Madrid, Barcelona tai Atletico vaan Athletic Bilbao. Historiallinen seura on voittanut kahdeksan La Liga -mestaruutta ja 23 Copa Del Reytä. Viimeisimmän kerran Bilbao on juhlinut La Ligassa vuonna 1984. Tämä kausi on La Ligan kolmella suurseuralla alkanut takkuillen ja voisi avata paikan Bilbaon kaltaiselle yllättäjälle. Bilbao on päästänyt ensimmäisessä viidessä pelissä vain yhden maalin ja kaatanut muun muassa Barcelonan kauden avauksessa. Athletic Bilbaon kolme avainpelaajaa tällä kaudella ovat olleet ex-Atletico Madrid pelaaja Raul Garcia, joka on tällä kaudella tehnyt kolme Bilbaon kuudesta maalia. Sekä laitapakit Ander Capa ja Yuri. Bilbao on merkittävä seura siinä mielessä, että he eivät saa ostaa pelaajia baskialueen ulkopuolelta. Tämän takia se olisi hyvin merkittävä juttu jos Bilbao pystyisi yllättämään tällä kaudella.

Flopit

Barcelonan vierassaldo

Barcelonan alkukausi ei ole lähtenyt rullaamaan toivotulla tavalla. Loukkaantumisista kärsinyt miehistö on varsinkin ollut pulassa vierasotteluissa. Tällä kaudella Barcelona ei ole voittanut yhtään neljästä vierasottelusta. Näissä neljässä vierasottelussa Athletic Bilbaota, Osasunaa, Dortmundia ja Granadaa vastaan Barcelona on saanut yhteensä vain kahdeksan laukausta maalia kohti. Hyviä maalintekopaikkoja näissä peleeissä on tullut vain kaksi, mikä on historiallisen heikkoa suorittamista Barcelonan hyökkäykseltä. Kesällä isolla rahalla hankittu Antoine Griezmann on varsinkin näissä vieraspeleissä ollut näkymätön. Myös viime kauden viidestä viimeisimmästä vierasottelusta Barcelona nappasi vain yhden voiton. Ernesto Valverden ryhmän pitää alkaa pärjäämään myös vierasotteluissa tai muuten La Ligan mestaruuden kanssa voi tulla ongelmia.

Arsenalin puolustuspelaaminen

On jo tullut melkein kliseeksi puhua siitä, kuinka heikkoa Arsenalin puolustuspelaaminen on ollut viime kausien ajan. Viimeisen parin pelin aikana on kuitenkin puolustuksen ongelmat nousseet aivan uudelle tasolle. Watford pääsi laukomaan Arsenalia vastaan 31 kertaa ja kymmenen kohti maalia. Frankfurt pääsi laukomaan 24 kertaa ja seitsemän kohti maalia. Viimeisimpänä Aston Villa, joka pääsi laukomaan 14 kertaa ja yhdeksän kohti maalia. Eli viimeisessä kolmessa pelissä Arsenal on antanut vastustajan laukoa massiiviset 69 kertaa ja näistä laukauksista 26 laukausta tuli kohti maalia. David Luizin hankinta ei ole näyttänyt millään tavan auttavan Arsenalin puolustusongelmia, vaan jopa lisännyt niitä. Viime kaudella ihan hyvin suorittanut Sokratis on myös ollut ongelmissa puolustussuuntaan. Arsenal on tällä hetkellä hyvin kaksijakoinen joukkue. Hyökkäyssuuntaan homma toimii mainiosti, mutta puolustuspää on kuin Championship-tasoa. 

Everton floppaa taas

1-3-tappio Bournemouthin vieraana ja 0-2-kotitappio nousijaseura Sheffield Unitedia vastaan. Marco Silva kävelee tällä hetkellä heikolla jäällä. 218 miljoonan edestä on Silvan alaisuudessa hankittu pelaajia ja joukkue materiaaliltaan pitäisi haastaa paikasta eurokentillä ensi kaudeksi. Viime kaudella jo Silva näytti epävarmuuttaan muutamissa otteluissa, missä Evertonin olisi pitänyt voittaa useammalla maalilla, mutta maaleja ei vain tullut. Tällä kaudella maalinteko on tökkinyt vielä enemmän. Everton on tehnyt vain viisi maalia ja syöttöjen tarkkuus on kuuden pelin jälkeen vain 78.9 prosenttia, mikä on seitsemänneksi huonoin koko Valioliigassa. Tuntuu kuin Silva ei saisi pelaajistaan tarpeeksi irti ja ehkä paremman valmentajan alaisuudessa Evertonin huippupelaajista kuten Richarlisonista ja Lucas Dignestä voisi tulla vielä tehokkaampia ja Everton pystyisi taistelemaan top 6 -sijoituksesta.