Henkilökuva TaruKoo: Luokanopettajaopinnoista laulaja-lauluntekijäksi

TaruKoon tarina on upea esimerkki siitä, kuinka ihan yhtäkkiä luokanopettajanopinnoista voi päätyä laulaja-lauluntekijäksi. Tämän lisäksi Taru toteutti pitkäaikaisen unelmansa järjestämällä täysin oman konsertin. Tavoitteellinen eteneminen on tuottanut tähän mennessä opinnot musiikin parissa sekä hänen itse tuotetun Spread your wings- konsertin, jossa hän myös itse esiintyi.

 

(kuva: Sanna Breilin)

Taru, 36 artistinimeltään TaruKoo aloitti opiskelut HEO:ssa lauluntekijälinjalla 2018 syksyllä ja tänä vuonna alkoi opinnot samassa paikassa laulajalinjalla. 

– Minulla ei ollut ennen HEO:a opistotason opiskeluja musiikin parissa. Mutta unelmana oli ollut jo pidempään musiikin parissa toimiminen.

– Otin tietoisen riskin jättäessäni 2018 kevään jälkeen luokanopettajaopinnot Savonlinnassa saivat jäädä hyllylle ja aloin etsiä musiikkiin liittyviä opiskeluja kotikaupungistani Helsingistä.
Koska halusin päästä katsomaan tämän “musiikkikortin” ja kun iän puolesta ei ole vielä esteitä, niin koin hyväksi lähteä toteuttamaan musiikillisia haaveita. 

Rohkean päätöksen tehtyään Taru löysi takaisin Helsinkiin, josta löytyi HEO:n lauluntekijä- ja laulajalinjat.

– Lähdin hakemaan joukkorahoitusta jolla pystyisin kattamaan musiikin opiskeluun tulevat kulut. Onnistuin keräämään minimin 1100€, joka oli myös liikkeellepaneva voima, haaveiden toteuttamiseksi. Joukkorahoituskampanja toteutettiin Mesenaatti.me joukkorahoitusalustalla. 

– Lupauduin julkisesti pitämään itse järjestetyn konsertin, jossa myös itse esiinnyin. Täten kaksi haavetta toteutui samalla kertaa pääsin opiskelemaan rakasta intohimoa musiikkia, sekä toukokuussa 2019 pääsin esiintymään omassa järjestämässä konsertissa.  

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Haastattelussa kävi ilmi moneen otteeseen se, että itseluottamus on lauluntekijä-laulajalle kaikki kaikessa. Taru halusi ehdottomasti painottaa nuorille rohkeutta ja sitä kuinka tärkeää on omaan juttuunsa uskominen.
Esille tuli myös se että alottelevien laulajien kannattaa keskittyä täysin omaan juttunsa esiin tuontiin, eikä vaikutteita tarvitse kopioida esikuvilta. Taru jakoi kiitosta myös hänen omalle laulunopettajalle Savonlinnan ajoilta. 

– Lopullinen lähtölaukaus musiikin opiskeluihin lähti aiemmin jo mainitusta luokanopettajaopinnoista, jossa painotettiin taito ja taideaineita, joiden mukana tuli erilaisia esiintymisprojekteja. Näiden projektien kautta uskallus improvisaatioon ja esiintymiseen sai alkuunsa.


– Samaan aikaan rupesin käymään ensimmäistä kertaa itse laulutunneilla, jota kävin lukuvuoden mittaisesti.

– Laulunopettaja sai äänestäni uusia puolia esiin, tämän myötä myös itseluottamukseni nousi uudelle tasolle

Laulutuntien lisäksi Taru oli mukana silloisen opistonsa bändissä basistina, kaikkien näiden summana itseluottamus alkoi kasvaa ja Taru sai varmuuden siitä että musiikki olisi se juttu jota on järkevää ruveta tuottamaan.
Musiikki rupesi tuomaan elämään myös arvoa ja sisältöä, joka aiemmin oli hieman kadoksissa. 

Haastattelussa tuli myös esille Tarun tulevaisuuden suunnitelmia ja vaikka kokemusta on jonkin verran karttunut, niin omassa jutussaan hän aikoo tiukasti pysyä kiinni. 

– Haaveena olisi pystyä elämään laulamisella, mutta toki se vaatii pinnalle nousua jotta taloudellinen turva syntyisi. 

– Tavoitteena on löytää tie mahdollisimman pitkälle omalla soundilla ja niillä omilla arvoilla.

Haastattelussa pohdittiin myös isojen mediatalojen “dominointia” alalla ja kuinka underground piireissä sitä pidetään jonkinlaisena “sielun myymisenä” jos sille tielle lähtee. Tarulla oli fiksuja näkemyksiä myös tähän. 

– Moni samassa tilanteessa oleva sanoo, ettei välttämättä lähtisi, suurimpien tahojen alle, mutta ääni voisi olla kellossa eri siinä tilanteessa kun suurinumeroinen sopimus lyötäisiin nenän eteen.

Omia havaintoja artistista

Taru vaikuttaa erittäin määrätietoiselta ja tavoitteelliselta laulajalta, joka ei pelkää tuoda omia juttuja esille. Hänen kappaleita kun kuuntelee, niin persoonan vahvat piirteet kantautuu musiikin kautta jotka myös haastattelun aikana tuli ilmi. Koen myös että Taru olisi loistava mentori/persoona tuleville laulajan-aluille, jotka empivät epävarmuuttaan tuodessaan omia arvoja esiin musiikin kautta.

Toki ei ole ollenkaan sanottua, etteikö Taru voisi itsekin ponkaista pinnalle musiikin avulla, hänen musiikissa on paljon sellaisia elementtejä mihin kuulijan on helppo tarttua. Loppujen lopuksi itse tarina on erittäin motivoiva, jota pystyy rinnastamaan mille vaan uralle pyrkivälle. Hänenlaisia rohkeita ja voimakkaita persoonia ei varmasti ole liikaa Suomessa.