Rugby, suuri laji maailmalla pieni Suomessa

Rugby on maailmalla suosittu laji, mutta suomalaisille laji on hyvin tuntematon. Se on kuitenkin saamassa Suomessakin jonkinlaista suosiota

Perustietoa lajista

Rugby on yleisnimitys englantilaisessa Rugby Schoolissa pelatusta jalkapallon esilajista kehittyneille lajeille. Merkittävimmät muodot ovat rugby union ja rugby league. Rugby union on suosituin rugbyn muoto. Merkittävimpinä eroina unionin ja leaguen välillä on pelaajien määrä kentällä, unionissa 15 ja leaguessa 13. Toinen ero peleissä on se, että unionissa taklauksista syntyy ruck tai maul tilanne. Kun taas leaguessa peli vihelletään poikki ja peli jatkuu aloituksesta.

Kaikille rugbylajeille yhteistä on soikionmuotoinen pallo. Palloa ei saa syöttää eteenpäin, sillä kaikki pallon edessä olevat pelaajat ovat paitsiossa. Palloa pitää kuljettaa potkimalla, kantamalla tai syöttämällä taaksepäin. 

Suosittua laji on etenkin brittiläisissä maissa

Rugbyn pisteet

Pisteitä syntyy, kun pallo kuljetetaan maaliviivan yli siten, että pallo koskettaa maata maalialueella. Tätä tilannetta kutsutaan nimellä try

Sen jälkeen joukkueella on mahdollisuus saada lisäpisteitä potkaisemalla pallo maalihaarukan läpi maalipotkusta. Tätä tilannetta kutsutaan nimellä conversion

Dropgoal syntyy kun pelaaja pudottaa pallon maahan ja onnistuu potkaisemaan sitä

Rugbyn arvokisat

Rugby unionissa on järjestetty maailmanmestaruuskilpailuja vuodesta 1987 lähtien. Kilpailut järjestetään joka neljäs vuosi, niitä on tällä hetkellä pelattu yhdeksän kertaa ja eniten maailmanmestaruuksia on Etelä-Afrikalla ja Uusi-Seelannilla, molemmilla on kolme maailmanmestaruutta. Seuraavat kilpailut järjestetään Ranskassa syksyllä 2023. Rugby palasi olympialajiksi vuoden 2016 olympialaisiin 92 vuoden tauon jälkeen

Rugby Suomessa

Suomi oli pitkään viimeisenä rugby unionin maailmanrankingissa. Viime vuosina sijoitus on alkanut kuitenkin parantua, mutta Suomi ei ole toistaiseksi osallistunut arvokisoihin. Tällä hetkellä Suomi on maailmanrankingin sijalla 88. Tunnetuin suomalainen rugby-pelaaja on Thomas Finell, joka on toiminut Suomen rugby maajoukkueen kapteenina ja voittanut Hollannin mestaruuden rugbyssa. Finell sanoo, että Suomessa rugbyn suosin ongelmana on junioreiden puute, mutta hän pitää lajia potentiaalisena suomalaisille.

Suomessa pelataan kuuden joukkueen rugbyn SM-sarjaa. Sarjassa pelaa kuusi joukkuetta, joista yksi on Tallinnasta. Lajin hallitseva Suomen mestari on helsinkiläinen Warriors Rugby Club