Analyysi: Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja näyttää nyt parastaan – potentiaalia nousta joukkueen uudeksi tähdeksi

Manchester Unitedin kausi on edennyt vuoristoradan tavoin. Ole Gunnar Solskjærin taktiikat ovat toimineet vaihtelevasti, eikä pelaajien motivoiminen ole aina onnistunut. Viimeisten viikkojen aikana otteluiden tuloksissa on kuitenkin alkanut näkyä toivottua säännöllisyyttä. Solsjkær näyttäisi viimein löytäneen vahvimman mahdollisen kokoonpanonsa, mistä nousee esille useita yllättäviäkin ratkaisijoita. Keskikentällä pelaava Andreas Pereira on yksi heistä.

Pereiran rooli norjalaismanagerin systeemissä on noussut kunnolla esille vasta viime viikkojen aikana. 24-vuotiaan keskikenttäpelaajan viimeaikaiset esitykset osoittavat, kuinka hänestä voi vielä muodostua yksi Manchester Unitedin tärkeimmistä pelaajista.

Kärsivällisyys palkitaan


Pereira siirtyi Manchester Unitedin kirjoille jo 16-kesäisenä hollantilaisesta PSV Eindhovenista. Unitedin entinen huippuvalmentaja
Sir Alex Ferguson totesi tällöin, että hänen joukkueessaan “on aina tilaa yhdelle brasilialaiselle”. Todellista näytönpaikkaa Pereira joutui kuitenkin odottamaan yli seitsemän vuotta.

Vietettyään vuodet 2016-2018 lainalla Granadassa ja Valenciassa, Unitedin entinen manageri José Mourinho päätti pitää hänestä kiinni ennen kauden 2018-2019 alkua. Pereira ei kuitenkaan onnistunut murtautumaan portugalilaisluotsin avauskokoonpanoon, eikä vastuuta tullut Valioliigan puolella kuin muutamassa ottelussa. Peliminuutit lisääntyivät vasta Solskjærin otettua ohjat viikko ennen jouluaattoa.

Pereira onnistui vakuuttamaan Solskjærin vahvoilla peliesityksillään jo viime kauden loppupuolella, minkä takia hän on saanut nauttia entistä suuremmasta roolista tällä kaudella. Pereiralla on nyt vyöllään 19 ottelua Valioliigan puolella – neljä peliä enemmän kuin koko viime kauden aikana.

Pereiran taitoja ollaan myös epäilty


Vaikka Solskjær näyttääkin olevan tyytyväinen Pereiran tekemiseen, hänen laadukkuudestaan on noussut useita epäilyksiä fanien keskuudessa. Manchester Unitedin jäädessä kakkoseksi West Hamin, Newcastlen ja Bournemouthin kaltaisille joukkueille, Pereiran luovuuden puute on ollut täysin aiheellinen kiistanaihe. Nilkkavaivojen kanssa kamppailevaa
Paul Pogbaa on ollut hankala korvata, mutta viime viikkojen aikana Pereira on kuitenkin osoittanut tärkeytensä Unitedin miehistölle.

Pereira antoi kauden toisen maalisyöttönsä tapaninpäivän voitossa Newcastlea vastaan, jatkaen vahvoja otteitaan 28. joulukuuta pelatussa Burnley-ottelussa. Hän loi Anthony Martialin avausmaalin voittamalla pallon itselleen tehokkaalla prässillä Burnleyn kenttäpuoliskolla, lähettäen tarkan keskityksen ranskalaishyökkääjälle heti sen jälkeen.

Arsenalia vastaan kärsityssä vierastappiossa Pereira ei saanut pelata kuin puoli tuntia ja Manchester Cityä vastaan koko joukkue suoriutui heikosti. Norwch-voitossa brassitaiturin tekninen osaaminen ihastutti kuitenkin useampaan otteeseen.

Jo ottelun alkuhetkillä Pereira nostatti Old Traffordin tunnelmaa taitavalla vartaloharhautuksella, kun hän kikkasi tiensä ohitse Norwichin Alexander Tetteystä. Hetkeä myöhemmin hän laittoi Emiliano Buendían tanssimaan vasemmalla laidalla ja keskitti pallon vaarallisesti boksiin.

Ottelun päätyttä myös tilastot kertoivat Pereiran vakuuttavasta esityksestä. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa häärännyt brassi loi ottelussa yhteensä kolme hyvää maalintekopaikkaa, joista paras osui Brandon Williamisille. Nuori englantilaispuolustaja pääsi kiinni Pereiran matalaan keskitykseen pelin toisella puoliajalla, mutta suuntasi laukauksensa yli tyhjästä maalista.

Pereira on luonut enemmän maalipaikkoja (28) Valioliigassa kuin kukaan muu Manchester Unitedin pelaaja tällä kaudella, johtaen Frediä ja Marcus Rashfordia neljän avainsyötön voimin.

Kymppipaikka, paras paikka


Solskjærin käyttämässä 4-2-3-1-muodostelmassa Pereiran paras pelipaikka on nimenomaan kymppipaikalla. Viime kesän siirtotapahtumat ja tämän kauden loukaantumishuolet ovat kuitenkin vaikuttaneet hänen nykyiseen roolitukseensa.

Ander Herreran PSG-siirron ja Scott McTominayn vakavan polvivamman takia Pereira on joutunut pelaamaan myös keskikentän pohjalla. Esimerkiksi Manchester Cityä vastaan Pereira pelasi lähtökohtaisesti puolustavana keskikenttäpelaajana, nousten mukaan vain vastahyökkäyksiin Fredin jäädessä taaemmas.

Kyseisessä roolissa Pereira ei ole yhtä tehokas kuin kymppipaikalla, minkä takia Manchester Unitedin tulisi keskittyä kunnollisen pohjapelaajan hankkimiseen tammikuun siirtoikkunassa. West Hamin Declan Rice ja Newcastlen Sean Longstaff olivat yhdistettyinä Unitediin jo viime kesänä, mutta heidän värvääminen olisi tietysti entistä suurempi haaste keskellä kautta.

Huhut ja lehtipuheet portugalilaisen Bruno Fernandesin 60 miljoonan punnan siirrosta Old Traffordille luovat Pereiralle puolestaan lisäpaineita kymppipaikan lukitsemisen suhteen. Sporting Lissabonin tehomies tulisi todennäköisesti pelaamaan aivan hyökkäyskolmikon alapuolella, pudottaen Pereiran joko penkille tai keskikentän pohjalle. Brittilehtien mukaan Sporting olisi jopa halukas tuomaan Pereiran vaihtokaupassa lainalle Portugaliin.

Kuten kauden tilastot ja viime viikkojen esitykset osoittavat, Pereiralla on potentiaalia kehittyä yhdeksi Manchester Unitedin tärkeimmistä pelaajista. Solskjærin on kuitenkin annettava hänelle tarpeeksi peliaikaa oikealla pelipaikalla kehityksen jatkamiseksi.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola