Wolverhampton historialliseen vierasvoittoon Manchester Unitedista

Wolves juhlimassa João Moutinhon voittomaalia. Kuva: Premier League/Twitter

Wolverhampton haki maanantai-iltana niukan 1-0-voiton Old Traffordilta. Wolves oli voittanut Unitedin vieraissa edellisen kerran vuonna 1980.

Teksti: Samu Rissanen

Manchester Unitedin heikko alkukausi sai maanantai-iltana yhden ikävän merkinnän lisää, kun joukkue kärsi 0-1-tappion Wolverhamptonille. Tappio itsessään oli huolestuttava seitsemäntenä oleville manchesteriläisille, mutta sitäkin huolestuttavampia olivat ottelun tilastot. 

Laukaukset olivat Wolvesin hyväksi 19-6, ja maalia kohti suuntautuneet 6-2. Merkittävistä tilastoista ainoastaan pallonhallinta oli niukasti Unitedin hyväksi, mutta se ei lohduta Ralf Rangnickin poppoota, sillä illasta jäi käteen nolla pistettä ja vuoden ensimmäinen tappio.

Rangnick oli tehnyt ottelun alla muutamia mielenkiintoisia päätöksiä liittyen Unitedin kokoonpanoon. Jalkapallofanien suurin huomio kiinnittyi siihen, että avauksessa Raphaël Varanen toppariparina oli Phil Jones. Jones oli edellisen kerran pelannut Unitedin paidassa 707 päivää sitten. Viimeisin esiintyminen oli 26. tammikuuta 2020 FA Cupissa Tranmere Roversia vastaan. Tuon ottelun United voitti 6-0, ja Phil Jones oli yksi ottelun maalintekijöistä. 

Tällä kertaa Jones ei tehnyt maalia, mutta oli osallisena ottelun ainokaiseen. Jones purki Adama Traorén keskityksen suoraan João Moutinholle, jonka tarkka laukaus vasempaan alakulmaan ohitti David de Gean.

“Peliesitys oli täysin luokaton”

Jonesin peluuttamisen lisäksi Rangnickin yllättäviin päätöksiin kuului Bruno Fernandesin penkitys ja Cristiano Ronaldon nimittäminen kapteeniksi. Ronaldo ei tällä kaudella ollut toiminut kertaakaan Unitedin kapteeniina ennen Wolves-ottelua. Ottelu oli Ronaldon koko uran toinen United-kapteenina. Ensimmäinen oli maaliskuussa 2008, jolloin vastassa oli Bolton Wanderers. 

Brunon penkille jättäminen oli kapteenivalinnan tavoin hyvin mielenkiintoinen ratkaisu. Vaikka portugalilaisen kausi Valioliigassa ei ole ollut huikea (tehot 5+3 18 peliin), oli penkittäminen hyvin yllättävää. Bruno on yksi Unitedin luovimmista pelaajista, ja hänen puuttumisensa näkyi alusta alkaen. Unitedin keskikenttä jäi täysin jalkoihin verrattuna Wolvesin Moutinho & Neves -duoon.

Vuosikymmeniä Manchester Unitedia kannattaneella Petri Rissasella oli selkeä näkemys Unitedin ongelmista Wolvesia vastaan. 

“Peliesitys oli täysin luokaton. Etenkin hyökkäyspäässä oli järkyttävästi ongelmia. Ronaldo, Greenwood ja Sancho sortuivat kaikki täysin naurettaviin yksilöratkaisuihin. Ainoastaan Cavani edes yritti pelata joukkuepeliä, mutta eipä se paljoa auta, kun kolme kaveria ympärillä yrittävät hoitaa homman yksin.”

“Vaikka se yksi maali päästettiinkin, niin puolustukselle täytyy antaa krediittiä. Etenkin Phil Jonesille ja David de Gealle. Jonesin esitys oli erittäin hyvä, etenkin kun ajattelee, että hän ei ole pelannut yli 700 päivään, ja kukaan ei käytännössä usko häneen. De Gealta nähtiin puolestaan taas muutama iso torjunta, joita on ollut lukuisia kauden mittaan. Ilman häntä lukemat olisivat olleet paljon rumemmat.”

Rissanen myös kyseenalaisti Rangnickin päätöksiä.

“Toki kun kyseessä on kolmas peli viikon sisään, niin rotaatiota pitää käyttää. Se on itsestäänselvää. Brunon penkitystä en silti ymmärrä. Hän oli pelikiellossa viime ottelussa Burnleytä vastaan, niin olisi aivan varmasti ollut valmis tähän otteluun. Peli paranikin merkittävästi, kun hänet otettiin kentälle, mutta valitettavasti se ei tällä kertaa riittänyt. Kyllä riittää saksalaisella pohdittavaa, miten tämän kurssin saa käännettyä”, Rissanen totesi.

Lähteet: iltalehti.fi, transfermarkt.com

 

 

Kommentti: Cristiano Ronaldo on suurin syypää Unitedin ongelmiin

Manchester Unitedin vaikeudet saivat jatkoa, kun joukkue hävisi Wolvesille. Valmentajan sijaan isoimpia syyllisiä ovat pelaajat, ennen kaikkea Cristiano Ronaldo.

Teksti: Samu Rissanen

Kun Ole Gunnar Solskjaer sai potkut ja Ralf Rangnickistä tuli Manchester Unitedin uusi päävalmentaja marraskuun lopulla, monet luulivat, että peliesitykset parantuisivat. Vaikka tulokset ovat olleet hyviä Newcastle- ja Wolves-otteluita lukuun ottamatta, peliesitykset ovat olleet kaukana kiitettävästä. 

Vaikka helppo ratkaisu olisi syyttää valmentajaa, ovat todellisia syypäitä pelaajat. Ja suurin syyllinen on yksi kaikkien aikojen parhaista, Cristiano Ronaldo.

Vaikka Ronaldo on tällä kaudella tehnyt kaikissa kilpailuissa 14 maalia ja ratkaissut otteluita Unitedin hyväksi yksilösuorituksillaan, on hän aiheuttanut  myös ongelmia. Ronaldo on sen kaliiperin pelaaja, että häntä ei voi käytännössä penkittää. 

Tämä luo sen ongelman, että joko yksi tai useampi kolmikosta Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Mason Greenwood on aina penkillä. Järkevämpää olisi peluuttaa edellä mainitun kolmikon kaltaisia nuoria pelaajia hyökkäyksessä 36-vuotiaan Ronaldon sijasta.

Ronaldo myös huonontaa pelaajia ympärillään. Yksi parhaista esimerkeistä on Karim Benzema. Benzema ei loistanut Ronaldon joukkuekaverina. Nykyään Benzema on kuitenkin Real Madridin johtavia tähtiä, ja tällä hetkellä jopa yksi maailman parhaista. Benzema on iskenyt kovat tehot joka kaudella Ronaldon lähdön jälkeen. Sellaisia lukemia ei näkynyt Benzeman tilastosarakkeessa Ronaldon ollessa seurassa.

Näiden lisäksi Ronaldon on nähty useaan otteeseen tällä kaudella menettävän hermonsa ja valittavan tuomareille. Muutaman kerran Ronaldo on myös rynnännyt kentältä pois heti päätösvihellyksen jälkeen, kun tulos ottelusta ei ole ollut mieluinen. Tuollaiset temput eivät ole millään tapaa ammattimaisia ja huonontavat Unitedin joukkuehenkeä. 

Vaikka Ronaldon paluu Manchesteriin kesällä oli upeaa jalkapalloromantikon silmin, ovat viime viikot ja kuukaudet osoittaneet siirron olleen virhe. United pärjäisi paremmin ilman Ronaldoa, kaikista maaleista ja syötöistä huolimatta.