Suomi-sarja ilman palkkaa – miten arki pyörii jääkiekon ohella?

Suomi-sarja on Suomen kolmanneksi korkein jääkiekkosarja, jota pelataan aina Kotkasta Ouluun asti. Pelaaminen sarjassa vaatii pelaajalta suuren panoksen ja arjen järjestelyä, sillä palkkaa ei makseta. Tästä syystä pelaajat pyörittävät pelien ja harjoitusten ohella aivan tavallista arkea.

Yksi heistä on Niilo Pussinen, 25, joka pelaa Kotkan Titaaneissa jo kuudetta täyttä kauttaan maalivahtina.

Haminalaislähtöinen Pussinen on Titaanien kasvatti ja pelannut joukkueessa lähes koko uransa, välissä puolen vuoden reissu synnyinkaupungissa Haminassa. Sieltä paluu Titaaneihin tapahtui nopeasti ja Pussinen on vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa.

Pääsin istumaan alas Pussisen kanssa Kotkan KSOY Areenalla ja keskustelemaan minkälaista on pelata Suomi-sarjassa.

Takana oli perjantaina pelattu kotipeli Järvenpään Haukkoja vastaan, jossa Pussinen ei tällä kertaa päässyt pelaamaan. Hän seurasi ottelua vaihtopenkiltä varavahdin roolissa, eikä pelistä puuttunut jännitystä.

– Harvassa ottelussa sama joukkue saa kolmea rangaistuslaukausta, onneksi kaksi niistä meni maaliin, Pussinen kertaa ottelun tapahtumia.

Titaaneille vihellettiin ottelussa kolme rangaistuslaukausta, Haukoille kaksi ulosajoa ja yksi käytösrangaistus sekä vielä pelin päättymisen jälkeenkin toinen käytösrangaistus. 

Suomi-sarja suuressa suosiossa 

Kotkassa ei pelata Liigaa tai Mestistä, joten Suomi-sarja on suosiossa. Joukkueella on uskolliset kannattajansa, jotka pyörivät vuodesta toiseen hallilla katsomassa pelejä. 

Kotiotteluissa käykin reilusti katsojia, eikä monissa muissa kaupungeissa Suomi-sarja jaksa kiinnostaa samalla tavalla. 

Titaanit on saanut myös oman oluensa, jota myydään joukkueen kotiotteluissa. Titaanit Lageria valmistaa paikallinen pienpanimo Steam Brewery, joka toimii myös kotkalaisjoukkueen sponsorina ja heillä on niin ikään oma toimipiste KSOY Areenalla.

Myös joukkueen junioriosastolla näkyy innostusta edustusjoukkuetta kohtaan. Titaanipelaajat ovat muun muassa olleet käymässä kiekkokoulussa ja treeneissä niin jäällä kuin kannustamassa. 

Pussinen on itsekin käynyt juniorijoukkueiden treeneissä ja pitää hienona sitä, kun ollut kuullut nuorempien pelaajien innostuksesta.

– Eräs vanha edustusjoukkueen pelaaja tuli kertomaan, että pojat ovat viikon höpöttäneet siitä, kun kävin heidän mukana jäillä. Onhan se hieno juttu, että jää tuollainen positiivinen muisto.

Joukkue pyrkiikin mahdollisuuksien mukaan käymään aina pyydettäessä juniorijoukkueiden mukana.

Arjen yhdistäminen jääkiekkoon

Pelaamisen ohella Pussinen pyörittää aivan normaalia arkea: aamulla hän käy töissä ja siirtyy sen jälkeen harjoituksiin jäähallille. Kauden aikana mukaan tulevat ottelut niin kotiareenalla kuin ympäri Suomea.

Koska pelaamisesta ei makseta palkkaa, on arkea pakko pyörittää töiden avulla. Tunnit jääkiekon parissa vastaavat kuitenkin lähes ammattilaissarjan tunteja. Se vaatii sopeutumista ja järjestelyjä arjessa.

– Kun olet päivässä seitsemän ja puoli tuntia töissä, jonka päälle vielä jäähallilla neljä tuntia, ei siinä ihan hirveästi ehdi muuta tekemään. On hyväksyttävä, että vapaa-aikaa ei juuri ole.

Pussinen antaa kiitosta työnantajalleen, sillä jousto jota hän saa, on korvaamatonta kauden aikana.

– Onneksi on hyvä työnantaja, joka suostuu joustamaan. Jos arkipäivänä on peli, niin pystyn tekemään tunteja sisään ja lähtemään aikaisemmin, Pussinen kertoo.

Kauden aikana pelimatkat ovat vaihtelevia, sillä joukkueita löytyy ympäri Suomea ja kilometrejä kertyy näillä välimatkoilla. 

Kun muut työkaverit pitävät viikon talviloman: ripottelee Pussinen lomapäiviä ympäri kautta. Tämän avulla hän pystyy järjestämään pidempiä vieraspelimatkoja pitämällä lomapäiviä niin, että matkoihin riittää aika.

– Kyllä se on molemmin puolin joustamista: työnantajan ja itsensä puolesta.

Kun arki pyörii töiden ja jääkiekon ympärillä voi se välillä tuntua rankalta, kun vapaa-aikaa ei jää. Välillä toivoo, että itselleen jäisi enemmän omaa aikaa niiden ohelle: mutta kun joukkue voittaa ja menestyy, niin on se oma palkka.

– Jos pääset paljon pelaamaan ja olet jaksanut tehdä koko kesän töitä sen eteen, niin tuleehan siitä hyvä fiilis, että onneksi on taas jaksanut säntillisesti harjoitella, Pussinen toteaa.

Päivät ovat usein hektisiä ja niiden jälkeen on myös hyvä rentoutua. Tähän Pussinen kertoo toimivaksi tavaksi kaikessa yksinkertaisuudessa: kotiin syömään, katsomaan hetkeksi televisiota ja nukkumaan.

Paikalliset yritykset ovat vahvasti mukana tukemassa

Pussinen on kummipelaaja neljälle paikalliselle yritykselle. Näiden yritysten ansiosta kulut eivät nouse liian korkeaksi, vaan hän pystyy neuvottelemaan esimerkiksi varusteiden kustannuksista heidän kanssaan.

Näin myös yksittäisillä pelaajilla on mahdollisuus sponsorointiin samaan tapaan kuin itse seurallakin. Yritykset saavat tätä kautta myös näkyvyyttä itselleen, sillä niiden tunnukset näkyvät kummipelaajien pelaajakorteissa: niin Titaanien verkkosivuilla kuin pelien aikana.

– Kummiyrityksien kautta on mahdollisuus saada itselleen esimerkiksi mailoja hommattua ja he sponsoroivat niiden hankinnassa, Pussinen kertoo.

Yleensä kummiyritykset ovat tuttavien tai sukulaisten yrityksiä, jotka ovat lähteneet mukaan tukemaan pelaajaa.

– Harvemmin yritys lähtee yksittäistä pelaajaa tukemaan joukkueen sisällä.

Pussinenkin on kummipelaajana muun muassa äitinsä yritykselle ja joukkueenjohtajan isän yritykselle.

Yhdeksi tärkeäksi kummiyritykseksi nousee keskustelun aikana Rengas Onnela. Kyseisessä yrityksessä Pussinen on itsekin ollut töissä ja mukana toiminnassa on hyvä ystävä.

– Rengas Onnela on todella iso sponsori ja mahdollistaa paljon.

Yritykset saavat paljon kiitosta mukaan lähdöstään ja antamastaan tuesta, eikä ihme. Kummiyrityksien ansiosta Pussisen kustannukset kauden aikana jäävät muutamaan sataseen. Maalivahdin kustannukset nousevat hyvin korkealle, sillä jo patjat maksavat tuhat euroa.

Yhteistyötä sponsorien kanssa

Joukkueen omat sponsorit ovat myös mukana arjessa ja heidän kanssa tehdään yhteistyötä. 

Edellisen viikon torstaina muutama pelaaja oli ollut paikallisen K-Supermarket Hyväntuulen tiloissa pelaamassa pöytäjääkiekkoa asiakkaiden kanssa, jonka palkintona oli lippuja Titaanien kotiotteluihin.

Kauden mittaan yhteistyötä esiintyy: joukkue on ollut mukana myös rakettimyynnissä. Tulevaisuuteenkin on suunnitelmia.

Yhteistyötä sponsorien kanssa kun tehdään, on se pelaajan vapaa-aikaa vievää puuhaa. Se vaatii koko joukkueelta joustamista, mutta tähän on löydetty yhteinen sävel.

– Pyrimme siihen, että kaikki tekevät tasapuolisesti näitä hommia eikä yksi ihminen joudu tekemään yksin kaikkea, Pussinen kertoo.

Hyvällä fiiliksellä kauteen

Käynnissä olevaan kauteen Pussinen on lähtenyt hyvällä fiiliksellä, eikä hän anna vallitsevan tilanteen haitata. Yleisön keskimäärä kotiotteluissa on 300, joten rajoitukset eivät siihen iske. Hallilla silti riittää ääntä ja yleisö kannustaa uskollisesti Titaaneita. Yleisöä myös tuntuu olevan reilusti verrattuna moniin muihin kaupunkeihin, varsinkin niissä joissa pelataan myös Liigaa.

Tämän kauden titaanijoukkue on nuori, mutta valmis tekemään töitä. Pussinen on 25-vuotiaana yksi joukkueensa vanhimpia ja myös kokeneimpia pelaajia. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan fiilis joukkueesta on hyvä.

– En näe mitään ongelmaa, miksemme voisi menestyä. Meillä on paljon potentiaalisia pelaajia ja fiilis kopissa on hyvä. Myös hallille on aina mukava tulla, Pussinen toteaa.

Joukkueen kesken sovitut yhteiset tavoitteet kohtaavat ja kaikilla ovat samat tavoitteet kautta varten. Pussinen onkin tykännyt olla mukana joukkueessa.

Teksti: Sini Vanhala

Kuvat: Pekka Vainio