Kolumni: Taito ennen kokoa

NHL:n varaustilaisuus järjestettiin tiistaina ja keskiviikkona. Kiinnitin huomioni siihen, miksi joukkueet edelleen varaavat isompia pelaajia ennen taidokkaampia.

NHL:n varaustilaisuus järjestettiin vihdoin pitkän odotuksen jälkeen 6. ja 7. lokakuuta. Tilaisuus oli alunperin tarkoitus pitää Montrealin Centre Bellissä, mutta vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi pelaajat kuulivat nimiään huudettavan videoyhteyksien avulla. Tilaisuuden ensimmäiset varausvuorot käytettiin odotettuihin pelaajiin, jonka jälkeen ennakkoarviot alkoivat pettää.

Kiinnitin huomioni siihen, kuinka konservatiivisesti NHL:ssä vielä tänäkin päivänä tarkkaillaan pelaajia. Esimerkiksi viidennellä vuorolla Ottawa Senators varasi yhdysvaltalaispakki Jake Sandersonin, joka oli ennakkoarvioissa sijoitettu alemmille numeroille. Hänestä tulikin varaustilaisuuden ensimmäisenä valittu puolustaja ennen kanadalaista Jamie Drysdalea. Näistä kahdesta Drysdale pelasi selvästi paremmin ottein, mutta hän on pienemmän kokoinen kuin Sanderson. Miksi joukkueet ylenkatsovat lyhyempiä ja kevyempiä pelaajia?

Myös itävaltalainen Marco Rossi ja kanadalainen Cole Perfetti olivat sijoitettuna monissa ennakkoarvioissa ensimmäisten viiden varattavan pelaajan joukkoon mutta toisin kävi: Rossi varattiin vasta yhdeksäntenä ja Perfetti kymmenentenä. He olivat kanadalaisen junioriliiga OHL:n tehokkaimmat pelaajat mutta he putosivat myös pääasiassa pienen kokonsa takia. Rossi on 176 senttiä pitkä ja Perfetti hänestä sentin pidempi.

Muuan Martin St. Louis raivasi aikoinaan tien NHL:n maailmaan myös pienille pelaajille. Häntä ei kokonsa (173cm) vuoksi ikinä edes varattu, mutta hän sai tilaisuutensa 2000-luvun alussa Calgary Flamesissa. Flames kuitenkin päästi nuoren miehen lähtemään ilmaiseksi pois joukkueestaan. Hän löysi uuden kotinsa rajan eteläpuolelta Tampa Bay Lightningista, jossa hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista pelaajista. Stanley Cupin, kaksi pistepörssin voittoa, Hart Memorial Trophyn, ja lukuisia muita saavutuksia sisältäneen uran kruunasi valinta Hockey Hall of Fameen vuonna 2018.

St. Louisin esimerkin takia seurojen ei pitäisi enää tänä päivänä ylenkatsoa pelaajia, joilla riittää taitoa muttei kokoa.

Teksti: Valtteri Lähtinen