Ranskan rannikolta on löydetty ainakin kuusi kuollutta sillivalasta

Ainakin kuusi kuollutta sillivalasta on huuhtoutunut aaltojen mukana Ranskan rannikolle. Meribiologien mukaan valaissa ei ole näkyviä merkkejä siitä, että mikään olisi osunut valaisiin.

Kuva: Pixabay

Kaikki valaat olivat aliravittuja ja osoittaneet näyttöä verenvuodosta sydän- ja hengityselimissä. Tutkijat ovat ottaneet valaista näytteitä mekaanisella kaivurilla sekä pitkillä veitsillä mahdollisen viruksen selvittämiseksi.

Löydetyt valaat olivat kaikki kuolleet viimeisen kuuden viikon aikana. Toistaiseksi viimeinen valaan ruumis löydettiin perjantaina Saint-Hilaire-de-Riezin lähellä olevalta rannikolta. Valas oli kooltaan 16 metriä ja painoi arviolta 10 tonnia. Kyseinen sillivalas on toiseksi suurin laji sinivalaan jälkeen.

Virkamiehet hankkivat vartijoita lähelle valasta viikonloppuna pitääkseen kiinnostuneet paikalliset loitolla.

Reuters-uutistoimiston haastattelussa Pelagisin observatorion tutkijan, Willy Dabinin mukaan kyseessä on epidemia tai epänormaali kuolemantapausten piikki.

World Wildlife Fund (WWF) arvioi, että Pelagosin merialueella, johon sovelletaan Italian, Monacon ja Ranskan välistä merinisäkkäiden suojelua koskevaa sopimusta kuolee vuosittain 10–40 sillivalasta kalaverkkojen tai alukseen törmäämisen vuoksi. 

WWF:n mukaan valaiden kuolleisuus on lisääntymässä, sillä meriliikenteen odotetaan kasvavan 4 prosenttia vuodessa seuraavien 10 vuoden ajan.

Lähde: France24

Aljazeera

Fanny Koiso-Kanttila