Merivartiosto: Rikollisryhmää epäillään ihmissalakuljetuksesta

Suomenlahden merivartiosto on paljastanut rikollisvyyhdin, jossa rikollisryhmän jäseniä epäillään kuljettaneen Kreikkaan laittomasti saapuneita henkilöitä edelleen Suomeen ja muualle Eurooppaan kerrotaan Merivartioston tiedotteessa. 

Rikollisliigan jäljille päästiin, kun henkilöltä oltiin löydetty väärennetty Britannian passi Viron lentokentällä. Henkilöllä oli myös ollut Suomeen viittaavia asiakirjoja. Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö sai yhteistyössä Viron viranomaisten kanssa tunnistettua henkilön, joka oli luovuttanut väärennetyn passin Virossa kiinniotetulle henkilölle. Tutkinnan tuloksena saatiin paljastettua ainakin Kreikassa ja Suomessa jo syksystä 2019 lähtien toiminut rikollisliiga, joka järjestää laittoman maahantulon tarkoituksessa väärennettyjä tai toisille myönnettyjä passeja eri henkilöille. 

 

Käytössä kuriireja

Tutkimusten mukaan rikollisryhmä kuljettaa väärennettyjä passeja maiden välillä kulkevien kuriirien avulla. Helsinki-Vantaan lentokentällä otettiin lokakuun lopulla kiinni epäilty rikollisjengin jäsen, jonka matkalaukun rakenteista kätkettynä ja hallusta löytyi useita toisille henkilöille myönnettyjä passeja ja asiakirjoja, kuten KELA-kortti ja oleskelulupia. – Osa näistä henkilön hallusta löydetyistä asiakirjoista oli ilmoitettu anastetuksi, mutta osan epäillään luovutetun korvausta vastaan rikollisryhmän käyttöön, kertoo tutkinnanjohtaja kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköstä. 

Tutkinnan aikana on ollut pidätettynä ja kiinniotettuna useita henkiöitä ja eri puolilla Helsinkiä on suoritettu lukuisia kotietsintöjä. Yhteistyötä tehdään Viron ja Kreikan viranomaisten kanssa. Syyteharkintaan on tarkoitus siirtyä joulukuun 2020 aikana.

Kuva: iStock