Kolumni: Jalkapallo tarvitsee José Mourinhoa

Mies, joka on voittanut valmennusurallaan kaiken. Mies, joka ei ikinä ole hävinnyt finaalia varsinaisella peliajalla. Häntä joko vihaa tai rakastaa mutta hänen saavutuksiaan on mahdotonta kiistää. Ja vieläkin hän todistaa olevansa jalkapallon viihdearvolle korvaamaton palanen. The Special One, José Mourinho.

Kun katsoo listaa José Mourinhon voittamista pokaaleista on hänet pakko nostaa keskusteluun 2000-luvun parhaista valmentajista. Ja miksei, 25 mestaruutta puhuu puolestaan. Portugalilainen valmentaja on kuitenkin otsikoissa usein aivan toisista syistä kuin palkintokaapin täytöstä. Suorapuheinen valmentaja on noussut mielipiteitä jakavaksi hahmoksi jalkapallossa kommenteillaan ja teoillaan. Mourinhon lehdistötilaisuuksista on jäänyt jälkipolville jopa legendaarisia lausahduksia miehen avatessaan sanaisen arkkunsa.

Mourinhon omien sanojensa mukaan hänen suorasanainen puhetyylinsä on psykologista peliä. Toisten mielestä hän on yksinkertaisesti vain epäkohtelias ja jopa kiusaaja. Kumpaakaan kantaa ei voi täysin lytätä alas, vaan molemmissa on ainakin palanen totuutta taustalla. Mourinho ei ole uransa aikana säästellyt ketään kritiikiltä. Lokaa niskaan ovat saaneet niin tuomarit, valmentajat (joista osa enemmän kuin toiset), niin omat kuin vastustajien pelaajat ja jopa lehdistö. Mourinho kritisoi Arséne Wegneriä niin paljon että viilipyttynä tunnettu ranskalaisvalmentaja hikeentyi häneen täysin. Valmentaessaan Real Madridia Mourinho kävi tökkäämässä silmään FC Barcelonan valmennustiimiin kuuluvaa Tito Vilanovaa El Clasicon aikana.

Puolustavasta pelityylistään tunnettu Mourinho on valmentanut urallaan FC Portoa, Chelseaa, Inter Milania, Real Madridia, Manchester Unitedia ja Tottenham Hotspuria. Kaikissa joukkueissa, lukuunottamatta miehen nykyistä seuraa Tottenham Hotspuria, on palkintokaappi täyttynyt Mourinhon ollessa päävalmentajan pestissä. On siis helppo ymmärtää miksi portugalilaisvalmentaja ärsyttää vastustajajoukkueiden kannattajia, ja miksei välillä myös omia kannattajiakin. Suurinosa joiden suosikkijoukkuetta Mourinho on valmentanut, allekirjoittanut mukaan lukien, pitää häntä kuitenkin yhtenä lähihistorian parhaista valmentajista.

Kun José Mourinho sai potkut pestistään Manchester Unitedin päävalmentajana joulukuussa 2018, uskoi moni sen olevan miehen valmennusuran loppu. Tuntui siltä, että puolustava pelityyli johon Mourinho tuntui niin vankasti luottavan oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Vaikka seura voitti Mourinhon alaisuudessa Eurooppaliigan, Englannin liigacupin ja FA Community Shieldin, tuntui monen mielestä siltä, että hänestä oli ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Mourinho arvosteli useaan otteeseen seurajohtoa ja valitteli ettei saanut lupaa ostaa pelaajia joita hän olisi joukkueeseen tarvinnut. Myös Manchester Unitedin arvostettu akatemia sai kritiikkiä osakseen mikä sai monet ManU-kannattajat raivostumaan. Ehkä isoin välirikko Mourinhon aikaisessa Manchester Unitedissa oli ranskalaisen supertähden Paul Pogban ja Mourinhon välien kylmentyminen mikä johti sanasotaan useamman osapuolen välillä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun Mourinho joutui huonoihin väleihin omien pelaajiensa kanssa.

Kun marraskuussa 2019 Mourinho korvasi Mauricio Pochettinon Tottenhamin päävalmentajana, oli vastaanotto sekalainen. Tottenham-kannattajat jotka olivat vihanneet Mourinhoa miehen Chelsea-ajoilta asti hyppivät riemusta. Chelsea-kannattajat joille Mourinho oli luvannut ettei ikinä valmentaisi Tottenhamia kihisivät kiukusta. Muut jalkapallon seuraajat odottivat jännittyneinä mitä tulisi tapahtumaan. Yksi asia oli kuitenkin selvää, jalkapallossa alkaa taas räiskymään myös kenttien ulkopuolella.

Mourinhon ensimmäinen kausi Tottenhamissa päättyi kuudenteen sijaan Valioliigassa ja Mestarien Liigasta joukkue tippui 0-4 yhteismaalein Red Bull Leipzigille neljännesvälieissä. Tällä hetkellä Mourinhon valmentama Tottenham Hotspur majailee kuitenkin Valioliigassa ensimmäisellä sijalla ja joukkue on kaatanut kauden aikana niin Manchester Cityn, Manchester Unitedin kuin Arsenalin. Mourinho luottaa edelleen puolustavaan peliin, joka ei aina ole kaunista jalkapalloa, mutta tulosta se selvästi tuottaa mikäli joukkueessa oikeat palaset loksahtavat kohdalleen.

Jose Mourinholla on siis selvästikkin vielä sananen sanottavana. Mielipiteitä jakava valmentaja on kuin supersankari-elokuvien pahis, joka tuo tarinaan jännitystä. Osa vihaa häntä, osa rakastaa, mutta kaikki seuraavat jännittyneinä mitä mies keksii seuraavaksi. Mourinhon ollessa ilman valmentajan paikkaa Manchester United- ja Tottenham Hotspur-pestiensä välissä oli jalkapallossa kuin tyhjä aukko, jonka suurisuinen valmentaja oli jättänyt jälkeensä. Nyt se aukko on onneksi taas täytetty, kenes muun kuin Mourinhon omasta toimesta. Yksi asia on siis varmaa, jalkapallo tarvitsee Jose Mourinhoa herättämään keskustelua, sekoittamaan pakkaa ja aiheuttamaan hämmennystä. Loppupeleissä jalkapallo on sirkushuveja kansalle, enkä keksi parempaa miestä aiheuttamaan viihdettä myös kenttien ulkopuolelle kuin Jose Mourinho, The Special One.

Teksti: Johannes Halttunen