Dartsin MM-turnaus hyvässä käynnissä – Pelaajaesittelyt, osa 3

PDC:n MM-turnaus käynnistyi Alexandra Palacessa tiistaina 15. joulukuuta. Floppitaulusta voit lukea kattavan esittelyn jokaisesta MM-turnauksessa heittävästä pelaajasta. Tämä on kolmas ja viimeinen osa.

Heittäjät on jaettu kolmen pelaajan ryhmiin. Osioiden kaksi alempaa pelaajaa kohtaavat avauskierroksen ottelussa ja sen voittaja kohtaa toisella kierroksella osion kolmannen pelaajan. Kolmikot ovat siinä järjestyksessä missä avauskierroksen ottelu tullaan pelaamaan. Nämä avauskierroksen kamppailut, mitä käymme läpi, tullaan pelaamaan tiistai-illasta torstai-iltapäiväsession loppuun.

 

(31) Gabriel ”German Giant” Clemens (GER)

Gabriel Clemens on noussut Saksan ykköspelaajaksi ja tänä vuonna myös sijoitetuksi pelaajaksi MM-turnauksessa. Saksan jätti on yksi neljästä PDC:n Order of Meritin TOP32-heittäjästä, joka ei ole yhtäkään ranking-turnausta voittanut. 37-vuotias Clemens oli kahdessa Players Championship -turnauksessa välierissä ja kolmesti puolivälierissä. Clemens oli mukana lähes kaikissa tämän vuoden isoissa tv-turnauksissa, mutta menestys niissä ei ollut varmasti toivottavaa. UK Openissa, World Matchplayssa sekä World Grand Prixissä mies eteni 16 joukkoon, mutta ei sen pidemmälle.

Clemens oli Max Hoppin kanssa Saksan joukkue World Cup of Dartsissa tänä vuonna ja he etenivät välieriin, jossa kuitenkin Wales oli etevämpi. Se on toistaiseksi ainoa kerta, kun Clemens on nähty tv-kilpailuissa kahdeksan parhaan joukossa.

Clemens saapuu kolmatta kertaa Ally Pallyyn. Kaksi vuotta sitten Clemens voitti avauskierroksella Aden Kirkin, mutta toisella kierroksella John Henderson oli Clemensiä parempi. Viime vuonna Clemens kompuroi avauskierroksella tappioon Benito van de Pasia vastaan.

Andy ”The Hammer” Hamilton (ENG) vs. Nico Kurz (GER)

It’s Hammer time! Vuoden 2012 MM-finalisti Andy Hamilton on mukana PDC:n MM-turnauksessa ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. 53-vuotias Hamilton tienasi itselleen täksi kaudeksi takaisin PDC:n Tour Cardin takaisin ja hän on päässyt sitä kautta kiertämään touria. Players Championship -turnauksissa menestys ei ollut kovinkaan vakuuttavaa, kertaalleen hän pääsi 32:n parhaan joukkoon, eikä hänellä ollut asiaa Players Championship Finaaleihin. European Tourilla Hamilton oli parempi ja International Darts Grand Prixissä mies eteni aina neljännesvälieriin asti, jossa hän kärsi niukan tappion Michael van Gerwenille.

Entiselle pubin pitäjälle PDC:n MM-turnaus on hänen uransa 13:s. Vuonna 2012 Hamilton oli aina finaalissa asti, jossa kuitenkin Adrian Lewis oli Stoke-On-Trentiläisten kohtaamisessa parempi. Grand Slamissa ja UK Openissa finaalissa myös häviävänä osapuolena ollut Hamilton on ollut tappion kärsineenä heittäjänä MM-kilpailuissa kertaalleen välierissä ja kahdesti puolivälierissä.

Kahden viime vuoden aikana Hamilton on ollut mukana myös BDO:n MM-turnauksessa. 2019 matsit loppuivat heti karsintakierroksen häviöön David Cameronia vastaan. Viime vuonna Hamilton voitti avauskierroksella Darren Herewinin, mutta toisella kierroksella tuleva maailmanmestari Wayne Warren oli parempi.

Todella tyylikkäällä tekniikalla heittävä Niko Kurz on toista vuotta putkeen Ally Pallyssa. 23-vuotias saksalainen pääsi mukaan MM-turnaukseen voittamalla kotimaansa kovatasoisen Superliigan. Superliigassa Kurz kaatoi mahdollisen toisen kierroksen vastustajansa Gabriel Clemensin ja finaalissa kaatui tiukan väännön jälkeen Dragutin Horvat.

Viime vuoden MM-turnauksessa myös hieman heikolla englannin kielellä haastatteluissa hämmentänyt Kurz pelasi hienot kisat viime vuonna. Avauskierroksella kaatui James Wilson helposti ja olihan mies lähellä yhdeksän tikan täydellistä peliä, vain viimeinen tupla-12 karkasi ohi. Toisella kierroksella kaatui samoilla vauhdeilla Joe Cullen, mutta kolmannen kierroksen ottelussa Luke Humphries oli nuorta saksalaista etevämpi.

Kurz on jälleen yksi nimi tähän listaan, joiden edesottamuksia kannattaa seurata tarkasti.

Arvio: Kurz lähtee selvänä suosikkina Hamiltonia vastaan ja uskon hänen etenevän ottelusta jatkoon. Hamilton voi hämmentää Kurzin pelaamista hitaalla tempollaan, saa nähdä miten Kurz siihen sopeutuu. Saksalaisten välisestä selvittelystä saattaa tulla todellinen trilleri.

Hamilton vs. Kurz                  1–3
Clemens vs. Kurz                  3–2


Andy Hamilton vertyi heittämään marraskuussa jopa yhdeksän tikan pelin.

 

(26) Stephen ”The Bullet” Bunting (ENG)

Vuoden 2014 BDO:n maailmanmestarin kehitys kohti maailmankärkeä ei varmasti ole jatkunut hänen toivomallaan tavalla. 35-vuotias Stephen Bunting pystyy Players Championship -turnauksissa olemaan kohtuu pitkällä, mutta sieltäkin edellinen ja ainoa voitto on jo yli neljän vuoden takaa. Kulunut vuosi oli haastava Buntingille, ja hän ei ollut major-turnauksissa mukana kuin Players Championship Finaaleissa sekä UK Openissa. Buntingilla todettiin myös koronavirus, jonka takia World Grand Prix jäi väliin.

Höyhenen kevyistä, 12 gramman tikoista, tunnetulle Buntingille MM-turnaus on jo uran 14:s (7x BDO, 7x PDC). Vuoden 2014 BDO:n maailmanmestaruuden jälkeen (finaalissa kaatui Alan Norris erin 7–4) Bunting siirtyi PDC:n puolella. Heti vuoden 2015 MM-turnauksessa hän oli puolivälierissä, mutta Raymond van Barneveld tiputti Buntingin tiukan väännön jälkeen erin 4–5.

Tuon jälkeen Buntingin menestys Ally Pallyssa ei ole ollut niin hyvää ja kolme vuotta putkeen Bunting tippui heti avausottelussa. Viime vuoden MM- kilpailuissa Bunting onnistui voittamaan trillerissä Jose Justician sekä selvin numeroin Jonny Claytonin. 16 joukossa Michael van Gerwen kuitenkin jyräsi Buntingin yli erin 4–0.

Andy ”X-Factor” Boulton (ENG) vs. Deta ”The Dark Destroyer” Hedman (ENG)

Kokenut konkari Andy Boulton saapuu kolmannen kerran Ally Pallyyn. Keväällä Boultonilla oli hankalaa, vaikka UK Openissa jokunen hyvä tulos tulikin. Syksyllä Boulton on ollut paremmassa vireessä ja Home Tour -kilpailuissa Boulton heitti kelpo tikkaa. Boultonin kauden paras hetki osui vuoden viimeiseen Players Championship -turnaukseen, jossa Boulton oli välierissä voitettuaan päivän aikana mm. James Waden, Dirk van Duijvenboden sekä Peter Wrightin. Välierissä kuitenkin Joe Cullen oli etevämpi. Vahvan syksyn kautta 47-vuotias Boulton pääsi mukaan Players Championship Finaaleihin sekä myös Ally Pallyyn. PC Finaaleissa Boulton kaatoi avauskierroksella Ryan Joycen, mutta toisella kierroksella Luke Woodhouse oli Boultonia parempi.

2016 Ally Pallyssa Boulton hävisi avauskierroksella Gary Andersonille ja viime vuonna sama tapahtui Danny Baggishia vastaan. Tänä vuonna Boultonilla on erinomainen mahdollisuus napata avausvoitto MM-turnauksessa.

Boulton lähtee hakemaan avausvoittoaan Ally Pallyssa turnauksen toista naisheittäjää, Deta Hedmania, vastaan. 61-vuotias Jamaikalla syntynyt Hedman tienasi paikkansa PDC:n Women’s Seriesin rankinglistan kakkosena. Neljän turnauksen viikonloppuna Hedman voitti yhden turnauksen ja kärsi yhden finaalitappion. Hän keräsi yhtä paljon rankingrahaa kuin Fallon Sherrock, mutta hän voitti enemmän yksittäisiä pelejä viikonlopun aikana ja eteni sitä kautta MM-kilpailuihin ennen Palatsin kuningatarta.

Keskiarvoa painavimmilla, 28 gramman tikoilla, heittävä Hedman on ollut lähellä, muttei koskaan ole voittanut naisten maailmanmestaruutta BDO:n puolella. 2012 finaalissa häntä etevämpi oli Anastasia Dobromyslova, 2014 Lisa Ashton oli Hedmania parempi ja 2016 Trina Gulliver MBE kaatoi Hedmanin. Viime vuoden MM-kilpailuissa Hedman kärsi tappion heti avauskierroksella Sky Sportsin asiantuntijana toimivalle Laura Turnerille.

Turnauksen alla Hedman on hieman valitellut, että ottelutuntuma ei ole paras mahdollinen. Saa nähdä onnistuuko Hedman siitä huolimatta Boultonia haastamaan.

Arvio: Hedmanilla kävi ihan hyvä arpaonni, mutta vaikea nähdä hänellä olevan mahdollisuuksia Boultonia vastaan. Boultonissa on potentiaalia olla turnauksen yllättäjä.

Boulton vs. Hedman             3–0
Bunting vs. Boulton              0–3

 

(21) Adrian ”Jackpot” Lewis (ENG)

Entinen suurlupaus Adrian Lewis on tippunut ensimmäistä kertaa kolmannelle kymmenennelle MM-kilpailuiden rankingissa sitten vuoden 2006. Lewis sai koronaviruksen lokakuussa ja sen myötä mies ei ollut mukana World Grand Prixissä. TV-turnauksista selkeästi paras suoritus tuli World Matchplayssa, jossa mies kaatoi Steve Beatonin sekä Danny Noppertin ennen tappiota Dimitri Van den Berghille. Players Championship -turnauksissa Lewis oli parhaimmillaan kahdesti välierissä.

35-vuotias Lewis on mukana jo 16:n kerran Ally Pallyssa. Ainoastaan kerran Lewis on tippunut avausottelussa. Tämä tapahtui kolme vuotta sitten kuin Kevin Münch tiputti jättipaukun ja lähetti Lewisin kotimatkalle. Vuosien 2011 ja -12 maailmanmestari oli myös vuonna 2016 finaalissa häviävä osapuoli kuin Gary Anderson otti revanssin vuoden 2011 MM-finaalista. Viime vuonna Lewis kaatoi jännitysnäytelmissä avausottelussaan Cristo Reyesin ja sen jälkeen Darren Websterin. Kahden voiton jälkeen Lewis kuitenkin kärsi erin 3–4 tappion Dimitri Van den Berghille.

Lewisin lempinimi Jackpot liittyy vuoden 2005 Las Vegas Desert Classiciin. Lewis teki kilpailuiden ulkopuolella visiitin kasinolle, josta mies voitti pelikoneesta kevyen 72 000 dollarin voiton. Tuolloin 20-vuotias Lewis oli Nevadan uhkapelilakien mukaan alaikäinen eikä näin saanut voittoaan lunastaa. Lempinimi jäi kuitenkin elämään.

Damon ”The Heat” Heta (AUS) vs. Danny ”The Gambler” Baggish (USA)

Damon Heta oli varmasti viimeisimpiä heittäjiä, jota kukaan olisi halunnut heti aluksi kohdata. Vuoden 2019 Brisbane Darts Mastersin voittaja nappasi itselleen Tour Cardin viime tammikuussa. Keväällä 33-vuotias Heta hieman totutteli Players Championship -turnauksiin, mutta syksyllä alkoi tulosta toden teolla tulla. Australialainen nappasi yhden Players Championship voiton (finaalissa kaatui Joe Cullen 8–4) sekä myös yhden finaalipaikan (tappio vs. Gerwyn Price 6–8). Marraskuussa Grand Slamissa sekä Players Championship Finaaleissa Heta eteni puolivälieriin, joissa James Wade (GS) sekä Mervyn King (PC Finaalit) olivat kuitenkin parempia.

Hetan viimeinen todistus vahvasta vireestä nähtiin juuri kisojen alla, kun hän voitti Home Tour III -kilpailusarjan ennen Chris Dobeyta.

Perthiläinen nousi laajemmin dartskansan tietoisuuteen voittamalla Brisbane Darts Mastersin viime vuonna. Kisoissa hän kaatoi todella kovia nimiä, kun James Wade, Gary Anderson ja Simon Whitlock kaatuivat ennen finaalia, jossa Rob Cross kärsi 7–8 tappion Hetalle. Tuon jälkeen hänen edesottamuksia seurattiin mielenkiinnolla debyyttissään Ally Pallyssa. Avausottelussa kaatui Jose de Sousa, mutta Glen Durrant tiputti Hetan toisella kierroksella.

Hetan avauskierroksen vastustaja on mielenkiintoinen jenkkipelaaja Danny Baggish. Lempinimeltään hyvin Adrian Lewisiin sopiva Baggish tienasi paikkansa Ally Pallyyn CDC:n (Championship Darts Corporation) karsintaturnauksen kautta. Baggish oli selvästi rankinglistan kärjessä paras voittaen kolme neljästä turnauksesta. Guamista syntynyttä Baggishia on pidetty yleisesti amerikkalaisen dartsin seuraavana isona nimenä.

37-vuotias jenkki debytoi viime vuonna Ally Pallyssa. Osan mielestä hieman rasittavista tuuletuksia jaellut Baggish kaatoi avausottelussa Andy Boultonin, mutta Nathan Aspinall oli selvästi parempi toisella kierroksella.

Arvio: Heta kaatanee Baggishin ilman suurempia vaikeuksia. Lewisin ja Hetan kamppailusta saattaa tulla yksi toisen kierroksen parhaimmista. Uskon Hetan olevan vahvoilla.

Heta vs. Baggish                      3–1
Lewis vs. Heta                          1–3

 

(24) Jermaine ”The Machine Gun” Wattimena (NED)

Jermaine Wattimena on yksi viidestä sijoitetusta hollantilaisesta tässä turnauksessa. Todella nopeatempoinen heittäjä on tehnyt tasaista suorittamista tourilla jo vuosien ajan, mutta edelleenkään miehellä ei ole PDC:n turnausvoittoa. Marraskuun Players Championship -turnauksessa Wattimena eteni finaaliin, mutta Michael Smith oli hollantilaista parempi pelein 8–6. Premier Leaguessa haastajana käyneen hollantilaisen suoritukset tv-kilpailuissa eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä. Marraskuussa Grand Slam päättyi lohkovaiheeseen ja Players Championship Finaaleissa Wattimena tippui toisella kierroksella Luke Humphriesille.

32-vuotiaalle Wattimenalle MM-turnaus on seitsemäs urallaan. Vuoden 2018 ja -19 MM-turnauksissa Wattimena pystyi etenemään 32:n parhaan joukkoon. Wattimenan viime vuoden taival päättyi heti avausottelun tappioon Luke Humphriesille kovan väännön jälkeen.

Wattimena tiedetään parhaimmillaan erinomaisen triplan heittäjänä ja 180 paukkuu usein komeasti. Vuorostaan tuplien kanssa Wattimenalla tuntuu olevan hieman enemmän vaikeuksia.

Derk Telnekes (NED) vs. Nick Kenny (WAL)

25-vuotias Derk Telnekes nappasi itselleen PDC:n Tour Cardin tammikuussa ja hänen ensi kautensa tourilla oli aivan ok. Maaliskuussa mies eteni peräti välieriin yhdessä Players Championship -turnauksessa ja myös kahdesti Telnekes oli puolivälierissä. Hollantilainen oli mukana myös Players Championship Finaaleissa, joissa kuitenkin maanmies Vincent van der Voort oli parempi heti avauskierroksella. Ennen PDC:lle siirtymistä Telnekes toimi kylpyhuoneiden peilien tekijänä, mutta tämän vuoden ajan hän on ollut kokopäiväinen darts-ammattilainen.

Telnekes tulee debytoimaan Ally Pallyssa, mutta hänellä on kokemusta kahdelta kerralta BDO:n MM-turnauksesta. 2018 Telnekes voitti karsintakierroksella Chris Landmanin, mutta toisella kierroksella Geert de Vos oli erin 1–3 parempi. 2019 Telnekesin taival päättyi avausottelun häviöön Mark McGeeney’ä vastaan.

Hollantilaisen vastustajana avausottelussa on toinen BDO:sta tuttu hahmo. 27-vuotias walesilainen Nick Kenny on mm. BDO:n World Darts Trophyn semifinalisti vuodelta 2017. Ensimmäistä kautensa tourilla heittänyt Nick Kenny pääsi mukaan MM-kilpailuihin ei MM-turnaukseen vielä paikkaansa varmistaneiden kortillisten pelaajien karsinnasta. Karsinnoissa Kenny kaatoi Steven Brownin, Ted Evettsin sekä todellisen jännitysnäytelmän jälkeen James Wilsonin. Tämän vuoden Players Championship -turnauksissa Kenny eteni kertaalleen välieriin, mutta liian usein pelit päättyivät heti ensimmäiseen koitokseen.

Kenny osallistui kolmesti BDO:n MM-kilpailuihin, mutta joka kerta kamppailut päättyivät 1. kierrokseen. Tätä Kenny varmasti lähtee parantamaan PDC:n puolella.

Arvio: Telnekesin ja Kennyn kamppailusta tulee mitä luultavimmin hyvin tasainen ja se on hyvin vaikeasti arvioitava. Kumpi tahansa ottelusta menee jatkoon, Wattimena on selvä suosikki ottelussa.

Telnekes vs. Kenny              1–3
Wattimena vs. Kenny           3–1

 

(4) Michael ”Bully Boy” Smith (ENG)

Michael Smith on ollut vuosia jo TOP10-pelaaja, mutta ne suuret tittelit, ne vain karttavat syyskuussa kolmekymppisiään viettänyttä Smithiä edelleen. Nopeasta heittotempostaan tunnettu Smith oli Masters-finaalissa sekä World Cup of Darts finaalissa, mutta edelleenkin ison tv-turnauksen voitto karttoi miestä. Masters-finaalissa Smithillä oli jopa kolme ottelutikkaa, mutta ei niitä onnistunut käyttämään ja Peter Wright kruunattiin voittajaksi. Ainoa tv-kilpailun voitto Smithiltä löytyy Shanghai Mastersista vuodelta 2018.

Marraskuussa Smith nappasi kaksi peräkkäistä Players Championship -turnausvoittoa ja ne olivat hänen ensimmäiset PDC:n turnausvoittonsa yli kahteen vuoteen. Ne eivät siivittäneet Smithiä kuitenkaan menestykseen Grand Slamissa tai Players Championship Finaaleissa. Molemmissa turnauksissa miehen matka päättyi puolivälieriin.

Tämän vuoden reissu Ally Pallyyn on jo 10:s Smithin urallaan. Kaksi vuotta sitten Smith eteni finaaliin asti, jossa Michael van Gerwen oli kuitenkin parempi. Kertaalleen puolivälieriin MM-kisoissa edenneen Smithin taival päättyi viime vuonna heti avauskamppailuun, jossa Luke Woodhouse nappasi helpohkon 1–3 voiton.

Jason Lowe (ENG) vs. Dmitriy ”Olimp” Gorbunov (RUS)

48-vuotias Jason Lowe saapuu ensimmäistä kertaa Ally Pallyyn. Täksi kaudeksi Tour Cardin tienannut Lowe heitti kelpokauden ja varsinkin keväällä ja kesällä mies oli useamman kerran 16 joukossa Players Championship -turnauksissa. UK Openissa Lowe onnistui pääsemään 32 parhaan joukkoon, jossa hän haastoi Michael van Gerwenin, mutta kärsi tappion pelein 9–10. Lowe pääsi mukaan myös Players Championship Finaaleihin, joiden avauskierroksella Rob Cross oli kuitenkin liian kova.

Rakentajana toimiva Lowe on ihan mielenkiintoinen hahmo ja saa nähdä millaiseen suoritukseen hän pystyy tämän vuoden MM-turnauksessa.

Venäläisiä Ally Pallyssa edustaa 43-vuotias Dmitriy Gorbunov. Gorbunov pääsi mukaan turnaukseen EADC:n (EuroAasian Darts Corporation) karsintojen kautta. Karsintojen selvä suosikki Boris Koltsov kärsi yllättävän tappion jo puolivälierissä, eikä näin saanut paikkaa Ally Pallyyn. 1400 kilometriä Moskovasta itään, Novouraslkissa asuva Gorbunov kaatoi karsintojen finaalissa Roman Obukhovin erin 3–1, 75 pisteen keskiarvolla. Gorbunov kaatoi semifinaalissa Vitaliy Hohryakovin heittäen lähes 93 pisteen keskiarvolla. Miehen iskukyvyn arviointi tämän pohjalta on hieman haastavaa.

MM-debytantti oli mukana Q-Schoolissa viime tammikuussa, mutta ei miehellä ollut palaakaan PDC:n Tour Cardiin tuolloin. Viime vuonna EADC:n kiertueella Gorbunov oli kerran finaalissa, mutta häviten sen.

Arvio: Lowen pitäisi Gorbunov voittaa helposti. Kaiken järjen mukaan Smithin pitäisi hoitaa myös ilman suurempia ongelmia Lowe toisella kierroksella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikään ei ole koskaan varmaa Ally Pallyssa.

Lowe vs. Gorbunov               3–2
Smith vs. Lowe                      3–1

 

(20) Mensur ”The Gentle” Suljovic (AUT)

Mensur Suljovicin otteet ovat olleet hyvin laskevassa käyrässä, ja mies on tippunut jo rankinglistan 20:ksi. Kolmen vuoden takainen Champions League -voittaja oli Players Championship -turnauksissa finaalissa ja välierissä, mutta tänä vuonna Suljovic ei onnistunut yhtäkään turnausvoittoa ottamaan. Hyvin erikoisella tekniikalla heittävä 48-vuotias Suljovic ei onnistunut alkuunkaan kauden tv-turnauksissa ja parhaaksi suoritukseksi jäi UK Openin, World Matchplay’n sekä World Grand Prixin 16 parhaan joukossa olemiset. Varsin hitaalla tahdilla tikkaa heittävä Suljovic oli edustamassa Itävaltaa yhdessä Rowby-John Rodriguezin kanssa. Joukkue eteni puolivälieriin, jossa kuitenkin Englanti oli parempi.

Marraskuun alkupuolella olleen World Cupin jälkeen Suljovic on viettänyt aikaansa kotipuolessa, eikä hän osallistunut viimeisiin Player Championship -turnauksiin tai Players Championship Finaaleihin. Mensur varmasti toivoo, että se vaikuttaa positiivisesti myös hänen suorituksiin Ally Pallyssa.

Jugoslaviassa syntynyt, sittemmin itävaltalaistunut Suljovic ei ole oikeastaan koskaan onnistunut Ally Pallyssa. 12 kertaa aikaisemmin PDC:n MM-turnauksessa heittänyt Suljovic on ollut kolmesti 16 parhaan joukossa (2011, 2016, 2018), muttei koskaan sitä pidemmällä. Kaksi vuotta sitten matka päättyi avausottelun tappioon Ryan Searlelle ja vuosi sitten avausottelun tappio tuli Fallon Sherrockille.

Maik Kuivenhoven (NED) vs. Matthew ”Prime Time” Edgar (ENG)

Maik Kuivenhoven tarvitsisi 2. kierroksen paikkansa, että hän saisi uusia Tour Cardin myös ensi kaudelle. Keväällä Kuivenhoven oli kaksi kertaa mukana Players Championship -turnauksissa puolivälierissä, mutta syksyllä näissä oli paljon heikompaa tekemistä 32-vuotiaalla hollantilaisella. Syksyn ja koko kauden tähtihetki Kuivenhovenille oli European Darts Grand Prixin puolivälieräpaikka. Puolivälierissä Ian White oli kuitenkin Kuivenhovenia etevämpi.

Kuivenhoven debytoi MM-turnauksessa tänä vuonna. Kuivenhoven puhui kesällä, että hän pyrkii aloittamaan dartsin ammattilaisena. Silloin hän kertoi tekevänsä viikossa 38 tuntia töitä, on perheen kanssa ja heittää tikkaa. Jos Kuivenhoven pääsisi aloittamaan ammattilaisena, mihin kaikkeen hän pystyisikään. Hänellä on kelpo saumat edetä ainakin 3. kierrokselle Ally Pallyssa, siitä tulisi hyvä pesämuna myös tuon unelman eteen.

Kuivenhoven kohtaa avauskierroksella maailman johtavan tubettavan darts-heittäjän Matthew Edgarin. Varsin vekkulin oloinen englantilainen on hakenut vauhtia jo pariin otteeseen Q-Schoolista, sieltä hän on kortin hakenut itselleen aina takaisin. Voi hyvin olla, että sama kohtalo hänelle tulee myös tämän turnauksen jälkeen, jos matka päättyy tähän avausotteluun. 34-vuotiaan Edgarin tekeminen ei tällä kaudella tourilla kovinkaan hyvää ole ollut, parhaimmaksi suoritukseksi jäi UK Openissa paikka 32 parhaan joukossa.

Edgar lunasti paikkansa toista vuotta putkeen Ally Pallyyn kortillisten pelaajien karsinnan kautta. Hän kaatoi karsinnassa yli 90 pisteen keskiarvolla, niin Gary Bladesin, Martin Atkinsin sekä Josh Paynen ja lunasti näin kisalipun. Edgar on mukana kolmatta kertaa Ally Pallyssa, kahtena edellisenä vuotena mies on kokenut selvän tappion samalle miehelle, Darius Labanauskasille.

Arvio: Kuivenhoven ja Edgar ovat perustasoltaan varsin sama kaliiberia, kuten heidän sijoitukset PDC:n Order of Merit listalla kertoo (Kuivenhoven 73. ja Edgar 66.). Tuon ottelun voittajalla on ihan hyvä sauma mennä eteenpäin kolmannelle kierrokselle. Suljovicin pitää yrittää murskata viime vuosien traumat Ally Pallysta, saa nähdä onnistuuko hän siinä. 

Kuivenhoven vs. Edgar       3–2
Suljovic vs. Kuivenhoven    3–0


Kannattaa tsekata Matthew Edgarin YouTube-kanava. Sielä löytyy runsaasti mielenkiintoista sisältöä dartsista kiinnostuneille.

 

(25) Danny ”Noppie” Noppert (NED)

Danny Noppert on jatkanut tasaista nousuaan rankinglistoilla. Hän pelasi tasavahvan kauden tourilla ilman suurempaa glooriaa tai pahempia konttauksia. Kauden kovin voitto hänelle tuli World Matchplay’n avauskierroksella, kun mies kaatoi Gerwyn Pricen 10–7. Noppert pääsi marraskuussa edustamaan Hollantia myös World Cup of Dartsissa Michael van Gerwenin kaverina, mutta he kärsivät puolivälierätappion Saksalle. Players Championship Finaaleissa Noppert kaatoi avausottelussa Steve Beatonin, mutta Mervyn King murskasi miehen toisella kierroksella.

Vuoden 2017 BDO:n MM-finalisti on mukana nyt kolmatta kertaa Ally Pallyssa. Uudenvuoden aattona kolmekymppisiään viettävä Noppert on molempina aikaisempina MM-kisavuosinaan voittanut yhden ottelun ja hävinnyt toisen. 2019 Noppert voitti avauskierroksella helposti Royden Lamin ja hävisi sen jälkeen selvin lukemin Max Hoppille. Viime vuonna avauskierroksella kaatui Callan Rydz, mutta Kim Huybrechts tiputti miehen seuraavassa ottelussa.

Martijn ”The Dutch Giant” Kleermaker (NED) vs. Cameron ”The Javelin” Carolissen (RSA)

Reilut puolitoistakuukautta Noppertia nuorempi Martijn Kleermaker saapuu debyyttiinsä Ally Pallyyn. Hollantilaishujopin avauskausi kortillisena pelaajana ei ollut pöllömpi. Players Championship -turnauksissa Kleermaker oli parhaimmillaan puolivälierävaiheessa ja European Tourilla hän oli kahdesti neljännesvälierissä. Uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoa PDC:n televisioidun voiton hän otti European Championshipissa, jossa Rob Cross kaatui komeasti avauskierroksella. Toisella kierroksella Devon Petersen oli kuitenkin parempi.

Varsin nopealla rytmillä heittävä hollantilainen debytoi BDO:n MM-turnauksessa alkuvuodesta. Gino Vos kaatui helposti avauskierroksella, mutta kokenut kettu Paul Hogan tiputti miehen toisella kierroksella. Nyt Kleermakerilla on kaikki mahdollisuudet edetä myös PDC:n puolella ainakin sille samaiselle toiselle kierrokselle.

Nimittäin avauskierroksen vastustajaksi Kleermakerille saapuu eteläafrikkalainen Cameron Carolissen. Devon Petersenin menestyksen myötä, myös toinen afrikkalainen pelaaja pääsee mukaan tämän vuoden MM-turnaukseen. Kapkaupungissa pidetyssä karsinnassa 24-vuotias Carolissen oli ykkönen, voitettuaan finaalissa pelein 7–4 kokeneen Charles Losperin.

Carolissen on ensimmäistä kertaa pelaamassa isolla tv-lavalla ja mikäpä siihen debyyttiin on parempi paikka kuin Alexandra Palace. Carolissen on myös ilmoittanut osallistuvansa tammikuun Q-Schooliin, eli hän lähtee hakemaan PDC:n Tour Cardia. Itsellä ei kovin hyvää kuvaa ole Carolissenin tasosta, mutta vaikea uskoa hänen pystyvän haastamaan Kleermakeria.

Arvio: Kleermaker tiputtanee Carolissenin avauskierroksella. Hollantilaisten kohtaamisesta saattaa tulla todella jännittävä ottelu, mutta onhan Noppert siinä selvä suosikki.

Kleermaker vs. Carolissen  3–1
Noppert vs. Kleermaker      3–2

 

(8) Dave ”Chizzy” Chisnall (ENG)

Dave Chisnall nappasi viime kaudella yhteensä kolme ranking-turnauksen voittoa, mutta tänä vuonna voittotili ei karttunut. Players Championship -turnauksissa menestys oli varsin kelvollista, mutta Major-kilpailut menivät heikosti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Chisnall eteni World Grand Prixissä välieriin asti, jossa mies kärsi dramaattisten vaiheiden jälkeen 3–4 tappion Gerwyn Pricelle. Muut isot turnaukset menivät Chisnallin osalta enemmän tai vähemmän penkin alle. Pitkään maailman huipulla vaikuttanutta Chisnallia pidetään yhtenä parhaista nykypelaajista, joka ei ole yhtäkään PDC:n major-kilpailua puolella voittanut.

Puuseppänä ennen ammattilaisdarts-uraansa toiminut 40-vuotias Chisnall kärsi BDO:n MM-kilpailuissa finaalitappion Martin Adamsille vuonna 2010. Miehen paras suoritus PDC:n MM-kilpailussa on kaksi puolivälieräpaikkaa. Molemmilla kerroilla (2017 & 2019) Gary Anderson on ollut parempi ja torpannut Chisnallin haaveet välieräpaikasta. Viime vuoden kisoissa Chisnall kärsi tappion Jeffrey de Zwaanille todellisen trillerin jälkeen 3–4.

Keegan ”The Needle” Brown (ENG) vs. Ryan ”The Barber” Meikle (ENG)

Nuorten maailmanmestari vuosimallia 2014 etsii edelleen lopullista läpimurtoaan. Kausi 2020 on Wightin saarilla vaikuttavalla Keegan Brownille ollut haastava. Englantilaisen jalkapallon legendalta nimensä saanut Keegan on työskennellyt koronavirus-pandemian alkamisen jälkeen täysiaikaisena työntekijänä NHS:lle (National Health Service). Tästä syystä hän ei ole pystynyt harjoittelemaan täydellä teholla kuluneen vuoden aikana.

28-vuotias Brown ei tänä vuonna onnistunut pääsemään kuin kolmeen major-turnaukseen. Niistä kaikki (UK Open, World Matchplay, Players Championship Finaalit) päättyivät ensimmäiseen otteluun. Players Championship -turnauksissakin menestys on ollut hyvin vaihtelevaa, mutta tarpeeksi riittävää MM-kisoihin pääsemisen kannalta.

Brown on edennyt Ally Pallyssa kahdesti kolmannelle kierrokselle, mutta ei sitä pidemmälle. Kaksi vuotta sitten Brown oli siinä lähellä, mutta James Wade kaatoi miehen tiukan taiston jälkeen erin 4–3. Viime vuoden kisoissa Brown kärsi avausottelussaan tappion tiukan taiston jälkeen Japanin Seigo Asadalle.

24-vuotias Ryan Meikle debytoi viime vuonna MM-kilpailussa, häviten Yuki Yamadalle. Kuten lempinimestä voi päätellä, parturina työskentelevän Meiklen kausi PDC:n tourilla on ollut melko hankala. Hän pääsi viimeisenä mukaan marraskuun Players Championship finaaleihin, jossa mies kärsi niukan 5–6 tappion Peter Wrightille.

Viime vuonna Ally Pallyn valot tuntuivat olevan hieman liian kirkkaat Meiklelle. Mies heitti Yamadaa vastaan vaatimattomalla 81 pisteen keskiarvolla, ja tuplat osuivat 28 % (8/28) keskiarvolla. Sanomattakin on selvää, että parempaan pitää miehen pystyä tällä kertaa.

Arvio: Dave Chisnallilla kävi hyvä arpaonni. Brown ei ole tällä hetkellä parhaimmassa vireessään ja Meiklen perustaso ei ole lähelläkään Chisnallia. Brownin sekä Meiklen ottelusta saattaa tulla hyvinkin jännittävä vääntö.

Brown vs. Meikle                3–2
Chisnall vs. Brown             3–0

 

Juuso Malinen