JYPin Joakim Kemell on SM-liigan alkukauden sensaatio

Kuva: liiga.fi

Joakim Kemell, 17,  on noussut hurjalla vauhdilla Liigan kärkipelaajiin. Kemell johtaa tällä hetkellä pistepörssiä ja on tehnyt 11 otteluun yhdeksän maalia. Mistä tämä superlupaus oikein on putkahtanut?

Teksti: Niko Liikkanen

Kemell on poikkeuksellinen suomalainen pelaaja, sillä hänen maalintekotaitonsa ovat erityislaatuiset. Kemell omaa loistavan laukauksen ja hyvän luistelutaidon. Hän on myös erittäin lahjakas kiekon kanssa. 

Alkukauden tehoilu on kuitenkin yllättänyt kaikki. Kemell on ollut täysin valmis suoraan miesten peleihin.

Kemell ei ole tullut kuitenkaan aivan puskista. Hän on ollut ikäluokkansa suurimpia lupauksia jo pitkään. Kemell pelasi viime kaudella JYPin U20-joukkueessa yhtenä nuorimmista pelaajista, ja oli selkeä kärkinimi JYPin sisäisessä pistepörssissä. Hyvä kausi toi mukanaan myös U18 MM-kisat, joissa Kemell onnistui tekemään kolme maalia.

Nuoresta suomalaislupauksesta voi odottaa ensi kesän NHL-varaustilaisuuteen kärkipään varausta. Kesällä Kemellin arvioitiin menevän top kymmenen ulkopuolella, mutta näillä näytöillä varausnumeron voi odottaa nousevan rajusti. 

Kahdessa edellisessä NHL-varaustilaisuuteen suomalaisia ei ole varattu kymmenen parhaan joukossa, mutta Kemell todennäköisesti menee kymmenen paremmalla puolella. 

Elokuussa 2021 yhdysvaltalainen The Athletic -lehti julkaisi Kemelillä olevan kaikki avut NHL:ään paitsi koko. Kemell on 181 senttiä pitkä ja painaa 80 kiloa, joten koko ei ole merkittävä ongelma nykypäivän NHL-kiekossa. Kemell on nimennyt esikuvakseen Aleksandr Ovetshkinin. 

Asetelmat ovat muuttuneet nopeasti,  sillä toisesta JYPin nuoresta lupauksesta Brad Lambertista povattiin ykkösnimeä suomalaisista varaustilaisuuteen. Kemell on kuitenkin huikealla alkukaudellaan kiilannut seurakaverinsa ohi.

Pistekeskiarvolla mitattuna kovinta jälkeä Liigassa varauskautenaan on tehnyt Mikael Granlund kaudella 2009–2010 keskiarvon per peli ollessa 0,93. Toisena kyseiseltä listalta löytyy Aleksander Barkov ja kolmantena Kaapo Kakko. Kausi on pitkä, mutta jos Joakim Kemell pystyy pelaamaan koko kauden tällä tasolla, on hänellä täydet mahdollisuudet nousta kyseiselle listalle.

Kemell on myös melko varmasti Suomen U20-maajoukkueen mukana Kanadassa vuodenvaihteessa pelattavissa MM-kisoissa.

Liiga ke 13.10.: Jukurit-JYP, KalPa-KooKoo, Pelicans-Ilves, Sport-HPK.