Niila Forsell – Mäntyharjun lahja jalkapallolle

Niila Forsell MP:n sinisessä paidassa Kuva: Mikko Rahikainen

Keskikenttäpelaaja Niila Forsell on 20-vuotias Mäntyharjun Jäntevän kasvatti. Hän edusti Mikkelin Palloilijoita neljän kauden ajan. Ensi kaudeksi Forsell siirtyy Ytterhogdals IK:n pelaamaan Ruotsin pohjoisen alueen 2. divisioonaa. 

Teksti: Jaakko Servo

Muutama vuosi sitten Forsell oli Myllykoskella Palloliiton tehoryhmäleirillä, jossa valmentajana oli itse Jari Litmanen. Forsell kertoo Litmasen myös pelanneen leirillä heidän kanssaan, minkä Forsell kertoo olevan yksi hänen vielä yhyen jalkapallouransa mieleenpainuvimmista hetkistä. 

Forsellin pelaaja-agenttiin oli otettu yhteyttä ruotsalaisseurasta Ytterhogdals IK:sta jo viime kesänä. Ruotsalaisseura yritti saada suomalaista jo kesällä Ruotsiin pelaamaan, mutta tällöin se ei vielä ollut mahdollista.

Mitä kuuluu nyt, Niila Forsell?

Hyvää kuuluu, ei mitään ihmeempää. Olin juuri pelailemassa ulkojäillä kotona Mäntyharjulla. Siellä on kiva käydä aina välillä.” 

Pelasit menneellä kaudella Miesten Ykköstä ja Kakkosta. Mikä fiilis jäi kaudesta ja omista suorituksista? 

“Hyvä fiilis jäi, vaikka kauteen valmistautuminen ei ollutkaan optimaalinen, kun olin armeijassa tammikuusta kesäkuuhun. Alkukaudesta jäi siksi pari peliä välistä. Noin puolessa välissä kautta pääsin kuitenkin peleihin hyvin mukaan. Sain Kakkosesta ensin peliaikaa ja tatsia paremmaksi, ja loppukausi kuluikin sitten Ykkösessä. Vaikka lähtökohdat kauteen olivat huonot, kaudesta jäi ihan hyvä kuva, kun Ykkösessäkin sain tehtyä pari maalia.”

Olet Mäntyharjun Jäntevän kasvatti. Miten päädyit aikanaan Mikkelin Palloilijoihin pelaamaan?

“2012 päätin mennä Mikkeliin pelaamaan, sillä Mäntyharjulla jalkapallopiirit ovat niin pienet. Jossain vaiheessa vaan alkoi tuntua siltä, että olen ihan hyvä tässä lajissa, ja siirtyminen isompaan seuraan tuntui oikealta ratkaisulta. Tutut Tillasen veljekset Niklas ja Joonas lähtivät myös Mikkeliin pelaamaan, mikä helpotti omaa lähtöä.” 

Siirryt ensi kaudeksi pelaamaan Ruotsiin, pohjoisen alueen 2. divisioonassa pelaavan Ytterhogdalsin IK:n. Mikä oli tämän siirron takana?

“Asiat etenivät agenttini kautta. Kesällä sieltä oli tullut jo kyselyä perääni. Agentillani on myös eräs toinen pelaaja samassa joukkueessa.” 

Ytterhogdalsin valmentaja oli kysellyt jo kesällä, voisinko siirtyä sinne, mutta tällöin se ei vielä onnistunut. Kauden jälkeen minulle tuli fiilis, että nyt olisi ehkä maisemanvaihdos paikallaan. Ruotsalaisseura oli edelleen kiinnostunut minusta, ja siitä siirto sitten eteni.” 

Milloin tulee lähtö länsinaapuriin Ruotsiin ja minkälaiset järjestelysi ovat siellä?

“Lähden tammikuussa, loppiaisviikonlopun jälkeen. Tiedossa on, että kaupunki ei ole iso, mikä on mielestäni hyvä asia. Saa keskittyä pelkästään jalkapalloon. Seuralla on omia asuntoja, joissa osa pelaajista asuu, ja sellaiseen tulen myös itse muuttamaan.”

Millä fiiliksillä lähdet valloittamaan länsinaapurimme jalkapallokenttiä?

“Odotan innolla, että pääsen uuteen seuraan ja ympäristöön pelaamaan. Alkuun kaikki on varmasti uutta ja jännittävää, mutta hyvillä fiiliksillä lähden.”

Onko jotain tiettyä osa-aluetta, mitä koitat kehittää nyt treenikaudella?

“Fysiikkaa pystyy aina parantamaan ja kehittämään treenikaudella, paremmin kuin kauden aikana. Olen koittanut lisäksi panostaa enemmän nopeuteen ja räjähtävyyteen, jotka ovat muutenkin vahvuuksiani. Jalkapallossa nopeus ja räjähtävyys ovat tärkeimpiä ominaisuuksia.” 

Kun et pelaa jalkapalloa, mitä teet?

“Yleensä olen kavereiden kanssa, en oikeastaan koskaan tee itsekseni mitään. Talvella tulee myös pelattua lätkää ja välillä myös pleikkaria.”  

Millä fiiliksillä seurasit Huuhkajien MM-karsintoja?

“Vähän piippuun jäi lopputulos. Kisoja oli muuten kyllä mahtava seurata. Olin itse katsomassa paikan päällä marraskuussa Ranskan kohtaamista. Olympiastadionilla oli älytön tunnelma. On kyllä hienoa nähdä, mikä buumi Huuhkajilla on menossa. Eiköhän me mennä sitten heti seuraaviin EM-kisoihin.” 

Parasta kotikunnassasi Mäntyharjussa?

“Nyt tuli paha kysymys… Tosi paljon on hyviä juttuja. Tykkään aina tulla Mäntyharjulle, kun vain pääsen. Parasta ihan perheen ja läheisten lisäksi on tietysti ympäristö. Urheilualue, johon kuuluu Kisala, fudiskentät ja kaikki muut kentät, on se, mitä rakastan koko sydämestäni. Täällä on tullut vietettyä niin paljon aikaa, että on aina mukava tulla takaisin.” 

Mikä on ikimuistoisin muisto jalkapallouraltasi?

“Vielä pahempi kysymys kuin edellinen! Mitähän tähän nyt sanoisin, vielä toistaiseksi lyhyeltä uralta. Hyviä muistoja on kaikenlaisia, nuorempana varsinkin pidemmät pelireissut. Istua bussissa jätkien kanssa ja pelata korttia. Matkustaa johonkin Rovaniemelle asti, valvoa koko yö ja pelata sitten seuraavana päivänä.” 

“Nyt myöhemmältä uralta varmaan ensimmäinen maali Ykkösessä, se oli nätti kokemus. Litmasen kanssa pelaaminen eräällä leirillä noin 2-3 vuotta sitten Myllykoskella on jäänyt mieleen. “Litti” oli valmentajana ja tuli sitten leirillä mukaan pelaamaan. Oli kyllä hienoa: jätkä tuli joillakin Prisman nappiksilla kehiin noin 47-vuotiaana ja pelasi ihan keisarina. Toivotaan kuitenkin, että ikimuistoisimmat muistot ovat vielä edessäpäin.”

Forsell ja pallo on hyvä yhdistelmä. Kuva: Mikko Rahikainen

Forsellin maali ottelussa Gnistania vastaan.