Jori Lehterä paluustaan liigajäille: “Olen edelleen yhtä hidas”

Tapparan paluumuuttaja Jori Lehterä kommentoi Floppitaululle nykyliigan tasoa ja omaa muutostaan pelaajana Tapparan ja Red Bull Mûnchenin välisen ottelun jälkeen. Mutta miten jäätelö, kalja ja Veli-Matti Savinainen liittyvät yhteen?

Jori Lehterä pitää Liigaa taktisesti kovatasoisena sarjana. (kuva: Topias Leppänen)

Teksti: Veikka Lokka

Lehterä oli tyytyväinen Tapparan esitykseen. Voitto oli tamperelaisille erittäin tärkeä, koska Tappara on kokenut hieman vaikeuksia kotimaan Liigassa. 

“Tässä oli sitä, mitä haettiin. Ehjä 60 minuuttia. Esitykset ovat ailahdelleet, mutta mennään oikeaan suuntaan. Näin kun pelataan, on meitä vaikea voittaa”, Lehterä kommentoi peliä.

Tappara otti voiton myötä itselleen ykkössijan omasta CHL-lohkostaan, mitä Lehterä pitää tärkeänä.

“Kyllähän se on tärkeää, varsinkin kun meillä on ollut vaikeita pelejä. Erittäin hyvä asia koko joukkueen kannalta.”

Tapparan ketjuja oli muokattu hieman ottelua varten. Lehterä ja Veli-Matti Savinainen eivät enää pelanneet samassa ketjussa. Muutos näytti toimivan, kun Savinainen viimeisteli kaksi maalia, ja Lehterä puolestaan saalisti kaksi syöttöpistettä.

“Puhuttiin jo Savinaisen kanssa, että ehkä parempi näin. Se on vähän kuin jäätelö ja kalja, molemmat ovat hyviä, mutta ei sovi yhteen”, vitsaili Lehterä.

“Katsoisin itse mieluummin CHL:ää kuin Liigaa”

CHL ei ole vetänyt katsojia odotetusti. Muutenkin sarja on jakanut mielipiteitä.

“Aivan älyttömän kovia ja hyviä pelejä. Jotenkin markkinoitu väärin, koska itse tulisin mieluummin katsomaan CHL-peliä kuin liigapeliä. Todella vauhdikasta jääkiekkoa”, lataa Lehterä.

Myös Tapparalle Lehterä lataa kovat tavoitteet.

“Varmasti voittaa Liiga, kun joukkue onnistui siinä viime vuonnakin. Myös CHL:ssä menivät finaaliin asti. Eiköhän tässä tavoitteena ole voittaa kaikki, mitä voi voittaa.”

Takaisin Tampereella

Jori Lehterä palasi täksi kaudeksi takaisin Tampereelle ja Tapparan paitaan. Vuonna 2010 Tapparasta maailmalle ponnistanut Lehterä on pelannut NHL- sekä KHL-kentillä ennen paluutaan Suomeen.

Lehterä on tyytyväinen päätökseensä palata Suomeen, ja sanoo päätöksen olleen helppo.

“Täällä on puitteet kunnossa ja hyvä meininki”, kertoi hän ilmapiiristä tamperelaisjoukkueessa.

Siitä, kun Lehterä oli pelannut Suomessa liigakentillä, ehti kulua vuosia. Hän kuvailee Liigan kehittymistä vuosien aikana:

“Kyllä pelistä on tullut paljon taktisempaa. Taktisesti todella valmennettu sarja.”

“Tai sitten se on vaan, kun ymmärtää niin hyvin suomea. Jos Venäjällä olikin taktiikoita, joita en ymmärtänyt”, hyökkääjä naurahtaa.

Kypsempi pelaaja

Lähtiessään Tapparasta vuonna 2010 oli Lehterä SM-liigan pistepörssin kärkinimi. NHL:ssä hän pelasi St. Louis Bluesissa sekä Philadelphia Flyersissa. NHL-ura oli hyvin kaksijakoinen: siihen mahtui hyviä hetkiä, mutta myös paljon vaikeuksia.

2019 hän siirtyi KHL:ään Pietarin SKA:n riveihin. Siitä matka jatkui Moskovan Spartakiin kahdeksi kaudeksi. Lehterä oli molempina kausina joukkueen paras pistemies. Kansainvälisen kokemuksen myötä Lehterä on saapunut takaisin Tapparaan isojen odotusten kera.

Pelaajana Lehterä on muuttunut vuosien aikana.

“Olen kokeneempi, maltillisempi, rauhallisempi, en ehkä enää niin taitava. Mutta hidas olen vieläkin”, kertoo hyväntuulinen Lehterä pilke silmäkulmassaan.