Helsinkiläiset vastustavat tukistamista

Vihdin Uutiset kertoi 27. kesäkuuta äidistä, joka sai sakkotuomion tukistettuaan kahta alakouluikäistä lastaan. Suomessa tukistaminen luetaan lieväksi pahoinpitelyksi ja siitä rangaistaan sakolla. Silti monet ovat sitä mieltä, että lasten fyysinen rankaiseminen on jokaisen vanhemman itse päätettävissä.

Lähdimme Helsingin keskustaan selvittämään, mitä mieltä helsinkiläiset ovat asiasta.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä että lapsia ei saa tukistaa. 78 prosenttia oli tukistamista vastaan kun taas 22 prosenttia oli sen puolesta, tosin ainoastaan todella hyvästä syystä. Perusteena oli myös että ainoastaan sillä tavalla oppi menee lapselle perille.Tukistamisen kieltäjien suurimmat syyt olivat lainvastaisuus ja että fyysinen väkivalta ei ole koskaan hyvästä. Ikä oli myös merkittävä tekijä, vanhemmat ihmiset olivat suvaitsevaisempia tukistamista kohtaan.

 

tytöt

Veera, Emilia, Luna ja Stella Kuva: Veera Kannisto

Veera 16, Emilia 16, Luna 15, Stella 15

  1. Ei saa tukistaa
  2. Tukistaminen ja väkivalta eivät opeta lapselle mitään. Väkivaltaisessa ympäristössä lapsi ainostaan oppii ratkaisemaan asioita väkivalloin.

 

Kaisa 23

  1.  En osaa sanoa, mutta periaatteessa ei.

    naiset_copy

    Dagmar ja Kaisa Kuva: Veera Kannisto

  2.  Nykyään lapsilla ei juurikaan ole kuria ja sitä tarvittaisiin ehkä lisää. Toisaalta en ole vakuuttunut, että tukistaminen on toimiva kasvatustapa.

Dagmar 22 (Saksa)

  1. Ei
  2.  Se ei ole oikea tapa toimia, vaikka lapsi käyttäytyisi huonosti.

Tekijät: Feliks Heikkinen, Noora Karppinen Kuvat: Veera Kannisto