HJK:n nuoritähti kokee olevansa lähempänä kansainvälistä tasoa – ”asiat ovat menneet hyvään suuntaan”

Matti Klinga siirtyi viime vuoden marraskuussa Helsingin Jalkapalloklubiin. Se oli yksi talven mielenkiintoisimmista tapahtumista.

28092015 Matti Klinga HKI Kuva: Karoliina Redsven

Matti Klingan odotetaan kehittyvän uudelle tasolle HJK:ssa. Kuva: Karoliina Redsven

Lahdessa FC Reippaan juniorimyllyn läpi käyneen Klingan saapumista Helsinkiin voisi kuvata kotiin saapumiseksi. Hän ei kuitenkaan pysty määrittämään kumpi kaupungeista on enemmän koti.

– Molemmat kaupungit ovat tärkeitä, mutta Lahdessa on se suurin jalkapallollinen työ tehty. Helsingin alueen juniorivuosista on totta kai myös hyviä muistoja.

FC Lahdessa kotimaan jalkapalloväen tietoisuuteen noussut Klinga on tullut suomen suurimpaan seuraan ottamaan seuraavan askeleen kohti kansainvälisiä kenttiä. Säännöllinen peliaika HJK:ssa olisi oiva näyttöikkuna Eurooppaan. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja esimerkiksi kovia europeli minuutteja vyölle kertyi vain reilun yhden pelin verran.

– Olen tyytyväinen saamaani peliaikaan HJK:ssa., mutta tiesin jo tullessani, että kilpailua tulee olemaan.

Klingan luetellessa HJK:n kokoonpanoon kuuluvia keskikenttäpelaajia käy selväksi, että hän tiedostaa monta pelaajaa taistelee hänen kanssaan samoista pelipaikoista.

Keskikentälle HJK:ssa on tarjolla ennen kautta hankitut Guy Moussi ja Atomu Tanaka. Kesken kauden hankittiin Toni Kolehmainen, joka voi monipuolisena pelaajana pelata sekä ylempänä että alempana keskikenttänä Klingan tavoin. Lisäksi Helsinkiläisten keskikentän maestro Rasmus Schüller on aina kunnossa ollessaan avauksen mies. Klingan on siis syrjäytettävä muutama kova pelimies lunastaakseen paikan avauskokoonpanoon ja kohti isoja minuutteja.

Vuosi HJK:ssa on kuitenkin opettanut ja vienyt pelaajana eteenpäin, Klinga kertoo.

– Olen mielestäni vuoden aikana mennyt eteenpäin pelaajana HJK:ssa, mutta hommia on edelleen kaikessa jäljellä. Jos verrataan kauden alkua ja nykyhetkeä, voisin sanoa, että asiat ovat menneet hyvään suuntaan.

Vahvuudet nuorella miehellä ovat kiistatta pallollisessa pelissä. HJK pelaa Mika Lehkosuon alaisuudessa pallonhallintapeliä, joten tämä puoltaisi Klingan valitsemista pelaavaan kokoonpanoon.

– Tiedostin sen jo tänne tullessani, että Banan tyyli sopii minulle ja olen edelleen sitä mieltä.

Puhuttaessa Matti Klingasta puhutaan usein nuoresta pelaajasta. Vielä vuoden tai kaksi häntä voi myös kutsua nuoreksi pelaajaksi, suomessa. Kansainväliseen huipputasoon verrattaessa hän ei kuitenkaan enää kovin nuori ole. Hän teki jo 16-vuotiaana debyyttinsä Suomen ykköstasolla veikkausliigassa. Siihen nähden kehitystä ei ole tullut toivottuun tahtiin.

Esimerkkinä toisesta pohjoismaasta tullut pelaaja Christian Eriksen, 23, joka teki debyyttinsä Lontoolaisessa Tottenhamissa 21-vuotiaana. Sitä ennen hän pelasi Ajaxin ykkösjoukkueessa 18-vuotiaasta lähtien.

Toinen vertailukohta löytyy myös Valioliigasta. 26-vuotias Islantilainen Gylfi Sigurdsson teki debyyttinsä Valioliigassa jo 19-vuotiaana.

Näillä kahdella on myös yhteinen tekijä tällä hetkellä. Molemmat ovat Euroopan huippusarjoissa ja he ovat joukkueidensa ehdotonta eliittiä.

Klingalla on vielä muutama vuosi aikaa Eriksenin ja Sigurdssonin ikään, mutta peliaikaa on tultava, jotta kehityskäyrä lähtisi jyrkempään nousuun. Tuleva aika HJK:ssa näyttää mihin Klingan rahkeet riittävät.

Teksti: Mikko Kärkäs

Kuvat: Karoliina Redsven