Footbagin matka vakavasti otettavaksi urheilulajiksi

Footbag mielletään vain mukavaksi tavaksi viettää vapaa-aikaa, mutta kilpailu maailman huipulla on kovaa. Myös Suomi on niittänyt mainetta lajin parissa.

Siitä huolimatta, että Kiinassa oltiin pelattu saman kaltaisia pelejä vuosituhansia sitten, sanotaan että footbag sai alkunsa 1970-luvun alussa Oregonissa. Amerikkalaista jalkapalloa harrastanut John Stalberger yritti etsiä keinoja vahvistaakseen jalkojaan polvileikkauksen jälkeen.

Vuonna 1972 Stalberger tutustui miehen nimeltä Mike Marshall, joka oli opetellut temppuilemaan itse ompelemallaan pienellä pallolla. Stalberger innostui hänen ideasta ja he kehittivät pelin nimeltä ”hacking the sack”.  Pian he halusivat saada ideansa isommalle yleisölle ja rekisteröivät tavaramerkin Hacky Sack sekä alkoivat markkinoida lajia ja tuotettaan. Samoihin aikoihin he kehittivät termin footbag.Footbagin ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin vuonna 1980 Yhdysvalloissa. Suomessa laji tunnettiin 80-luvun alussa lähinnä yksittäisten Amerikan kävijöiden ja California Games -pelin ansiosta.Vuonna 1995 laji tuli virallisesti maahamme, kun amerikkalainen Justin Sexton toi lajin mukanaan Yhdysvalloista. Samana vuonna perustettiin Suomen footbagliitto ja seuratoiminnat alkoivat isoimmissa kaupungeissa. Suosituimmat footbaglajit ovat footbag freestyle ja verkkofootbag. Nämä jakautuvat moniin eri kilpailumuotoihin. Tämän lisäksi footbagilla pelataan mm. golfia.Vuosituhannen vaihteessa laji kasvoi räjähdysmäisesti Suomessa ja Euroopassa, minkä seurauksena vuoden 2003 maailmanmestaruuskisat päätettiin järjestää ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Koska Prahan-kisoihin osallistui peräti 215 pelaajaa, sai Helsinki pitää vuoden 2005 maailmanmestaruuskisat.

Suomi osallistui ensimmäisen kerran maailmanmestaruus kisoihin vuonna 1996 Montreal Kanadassa, ja on siitä lähtien tuonut paljon menestystä maahamme tässä lajissa. 2000-alun ensimmäisellä vuosikymmenellä miesten edustusjoukkue on kahminut peräti viisi Euroopan mestaruutta ja yhteensä 25 EM-mitalia. MM-kultaa saimme vihdoinkin maistaa vuonna 2010, kun Tuomas Kärki voitti miesten verkkofootbagin kaksinpelin maailmanmestaruuden. Kärki uusi mestaruutensa vuonna 2011 ja on kaikkien aikojen menestynein suomalaispelaaja.
Footbagin peruspotkuja ovat sisäsyrjäpotku, ulkosyrjäpotku ja varvaspotku. Peruspotkujen opettelu on helppoa, mutta potkujen sujuva hallitseminen vaatii aikaa. Vaatetus on tärkeä osa peliä. Liian raskaat vaatteet heikentävät huomattavasti suorituskykyä ja rasittavat lihaksia. Ideaalinen vaatetus on shortsit ja t-paita. Kengissä skeitti- ja tenniskengät ovat parhaita footbagin pelaamiseen, koska ne tuovat tasaisuutta pomppuihin ja potkuihin.

Lähteet:

Footbag.fi

Wikipedia 

Toimittajat: Miku Rosenbröijer ja Jonathan Kajander

Kuvat: Leevi Auvinen