TPS:n yleisökato ihmetyttää – mitä tehdä kun menestystä ei tule

Yksi Liigan menestyneimmistä seuroista Turun palloseuran yleisökeskiarvo on ollut hurjassa laskussa 2000-luvulla, eikä muutosta asiaan näy.

Vaikka viime kaudet TPS on useasti ollut Liigan toiseksi vetävin seura, yleisökeskiarvo vähän päälle 5000 katsojaa peliä kohden, on tulos ollut laskusuuntainen vuosi vuodelta. TPS:n halliin Gatorade Centeriin tehtiin isoja muutoksia viime kauden päätteeksi, tuli maan isoin mediakuutio, ravintoloita uudistettiin, halliin tuotiin oma anniskelualue ja TPS lupasi tuoda lisää ”showta” peleihin. Tämäkään ei tuntunut innostavan turkulaisia, sillä yleisökeskiarvo laski silti vuoteen 2017-18 verrattuna.

Viimeisimmän mestaruuden vuonna 2010 voittanut TPS on tottunut menestymään. 11 SM-kultaa voittaneelta joukkueelta vaaditaan enemmän. Kun viime vuosina on tullut tippumisia ensimmäisillä playoff-kierroksilla, jos edes sinne asti on päästy, on TPS:llä ollut työsarkaa miten tuoda yleisöä hallille. Markkinointia on selvästi parannettu ja tunnelmaa on pyritty nostamaan 11 820 henkilöä vetävässä Gatorade Centerissä, mutta turkulaisesta näkökulmasta vain menestys tuntuu kelpaavan. TPS:n kapteeni Lauri Korpikoski lähtee positiivisen mielin tulevaan kauteen ja toivoo että joukkueen pelitapa ja nopeus auttaa yleisöä löytämään paikalle.

-Joukkueen tehtävänä on pelata sellaista jääkiekkoa, että yleisöä saataisiin paikalle. Siinä on myös meilläkin iso vastuu.

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisella on suora näkemys, miten yleisöä saadaan enemmän hallille.

-Joukkue mikä pelaa voittavasti ja viihdyttävästi niin sehän kiinnostaa. Kyllä meidän pitää oma työ tehdä niin, että ketkä hallille tulee niin he innostuvat ja kertovat siitä kavereilla, että hemmetin hieno tapahtuma. Meidän työ on pelata lätkää ja semmosta lätkää mitä halutaan katsoa. Me hoidetaan se osuus ja markkinointi hoitaa omansa.

Kaskisen näkemyksen mukaan joukkueen motivaatioon ja harjoitteluun ei yleisökato vaikuta, mutta ottaa kuitenkin sen huomioon, että halli täynnä antaa sen tuen ja extralatauksen joukkueelle.

-Onhan se niin, että kun hallissa on tupa täynnä niin kyllä siinä erilainen värinä on päällä. Kyllähän yleisö on iso osa peliä ja luo sen kliimaksin, jolloin yleisö täydentää sen huippupelin.

Joukkueen sisältä on tullut medialle myös ristiriitaisia uutisia. Kun halutaan tuoda omia juonioreita joukkueeseen, mutta samalla ostetaan kärkiketjuihin vanhempia ja kokeneempia hyökkääjiä. Samalla junioreiden jääaika jää pienemmälle ja on monta tapausta, joissa seura on vaihtunut. Kaskisella taas on toisenlainen näkemys asiaan.

-Meillä on monta pelaajaa, jotka pelaavat A-junioreissa ja ovat olleet hyviä harjoituskaudella niin saadaan sitä kautta haettua lisää kilpailua joukkueen sisälle.

Kuitenkin niin moni A-juniori on vaihtanut seuraa, kun omaa näytönpaikkaa ei ole tullut, vaan moni joutuu pelaamaan aivan eri roolissa 3-4 ketjussa.

Muutosten aika

Kun kausi 2019-20 on alkamassa, näkyy Turussa taas sitä mustavalkoista fiilistä. Kaduilla on mainoksia ja spekuloinnit tulevasta mestarista alkavat jylläämään.Näissä markkinointiasioissa TPS on onnistunut erittäin loistavasti viime vuosien aikana. Kuitenkin jotain jää uupumaan. Hallin sijainti, lippujen hinnat ja seuran toiminta on fanien suurimpina syinä, miksi hallille ei saavuta. Kovan luokan mustavalkoinen TPS fani, otti asiaan kantaa erittäin jyrkästi.

-Kyllähän se niin on, kun lippujen hinta on 30 euroa ja hallin sijainti on toisella puolella Turkua niin ei sinne arkena niin vain mennä, vaikka mieli tekisikin. Myös seuran viime aikaisten tapahtumien johdosta aion jättää avauskamppailun Porin Ässiä vastaan välistä. Parannusta toivoisin.

TPS:llä on myös meneillään hanke, jossa halli rakennutettaisiin Turun keskustan läheisyyteen, jolloin hallille olisi helpompi mennä. Myös hallihankkeen ympärille tulisi muita komplekseja, jolloin tapahtumista saataisiin kaikki irti. Lauri Korpikoski ottaisi uuden hallin vastaan positiivisin mielin.

-Aika alkutekijöissä ollaan, mutta olisi tietenkin todella hieno asia Turulle ja TPS:llä, kun siihen kuuluu paljon muutakin, kuin lätkää. Olisi erittäin positiivinen asia.

Muutoksia on tapahtunut ja tuntuu tapahtuvan lisää koko ajan. Markkinointiosasto hoitaa työnsä kunnolla. Vielä täytyy odottaa seurajohdolta niitä hankintoja, jotka kiinnostaisivat turkulaisia enemmän. Toki näitäkin on ollut Tomi Kallion, Henrik Tallinderin ja Eric Perrinin, johdosta. Kuitenkaan he eivät siihen pystyneet, joskin pelityyli olikin hitaamman puoleista ja ehkä siinä haettiin vain kokemusta TPS:n koppiin. Eikä oma juniorituotantokaan ole ollut täysin floppi, onhan Turusta maailmalle matkannut esimerkiksi Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen, Alexander Georgjyev ja viimeisimpänä Kaapo Kakko. Pelityylikin on ollut viime aikoina paranemaan päin: karvataan syvältä ja turhia viivelähtöjä on vältetty, jolloin pelistä saataisiin vieläkin nopeampaa.

Kauteen kuitenkin lähdetään hyvin mielin epätasaisen harjoituskauden jälkeen. Turkulaiset odottavat tulosta niin Kalle Kaskiselta, kuin koko joukkueeltakin. Seuraavat vuodet näyttävät mihin Turun Palloseuran tie vie. Menestystä odotetaan, mutta auttaisiko sekään tuomaan yleisöä hallille. 2000-luvun vaihteen perusteella ainakin uskoisi, mutta kukapa sitä tietää. Toivottavasti TPS:n seurajohto.