Marko Kantele kertoo kiehtovasta darts-maailmasta – “En vain ole tarpeeksi hyvä tehdäkseni tätä ammattilaisena”

Marko Kantele, 52, on varmasti monille suomalaisen urheilun ystäville hyvin tuntematon nimi. Hän on Suomen ykkösheittäjä varsinkin Britteinsaarilla erittäin suositussa dartsissa. Kantele omaa PDC:n (Professional Darts Corporation) himoitun kiertuekortin, jolla hän pääsee osallistumaan organisaation ammattilaiskiertueelle. PDC Order of Merit-listalla, joka on epäsuorasti maailmanlista, Kantele on sijalla 80.

Kantele tekee heittämisen ohella töitä Vääksyssä Hotelli Tallukassa. 10 tuntia kestävien työpäivien päälle hän pyrkii harjoittelemaan aina puolentoista tunnin ajan. Vuorostaan vapaapäivinä harjoitusmäärät pyörivät noin neljässä tunnissa.

– En vain ole tarpeeksi hyvä tehdäkseni tätä ammattilaisena, joten pitää töitä tehdä tässä ohessa. Se tietenkin on treenaamisesta pois, joten tilanne on tämä. Onneksi työnantajan kanssa meillä on hyvä yhteistyö ja kilpailureissuille pääsee aina helposti.

Korona on vaikuttanut myös Kanteleen arkeen, varsinkin dartsin puolella. Kaikki turnaukset jouduttiin perumaan tai siirtämään keväältä. Kattojärjestö PDC alkoi jo keväällä järjestää omaa Home Tour -kilpailusarjaa, jossa kilpailukortin omistavat heittäjät ovat osallistuneet kilpailuun kotoa käsin. Keväällä Kantele ei kilpailumuotoon pystynyt osallistumaan, mutta nyt syyspuolella käynnistyneessä Home Tour 2 kilpailusarjassa hän on mukana.

– Kisatilanne on täysin erilainen ja häiriötekijöitä on enemmän mitä normaalisti. Meillä kotona koira piti jättää alakertaan. Asiahan on näin, että jos koira ei halua siellä olla, niin koira alkaa pitää meteliä, vaikka siellä poika olikin seurana. Siihen ensimmäiseen Home Touriin en pystynyt osallistumaan, koska siinä oli vieläkin tarkemmat säännöt. Alkaen muun muassa siitä, että kamera piti olla vasemmalla puolella taulua ja koko muussa taloudessa ei saanut käyttää nettiä ollenkaan turnauksen aikana. Tämä Home Tour 2 on näiden suhteen hieman löyhempi.

Ensimmäinen vaihe Kanteleen osalta heitettiin syyskuun alussa ja hän porskuttikin toiseen vaiheeseen ottaen kuudesta matsista hienosti viisi voittoa. Kantele pystyi kaatamaan muun muassa vastikään ensimmäisen PDC:n Ranking-turnauksen voittaneen eteläafrikkalaisen Devon Petersenin sekä vahvassa noususuunnassa olevan australialaisen Damon Hetan.

 – Pelit menivät hyvin, mutta ne ovat niin erilaisia pelejä, että suurempien johtopäätösten tekeminen on turhaa. 

Kanteleen pelit Home Tourilla jatkuvat tänään keskiviikkona (7.10.) toisen vaiheen otteluilla.

Syyskuussa jatkettiin myös PDC:n kilpailusarjaa Players Championshipia 5-päiväisen syysturnauksen voimin. Kantele osallistui Saksassa Frankfurtissa järjestettyyn turnaukseen, joka oli myös suomalaisen ensimmäinen ulkomailla järjestettyyn kisaan osallistuminen koronatauon jälkeen.

– Oli varmasti yksi parhaiten järjestetyistä kilpailuista, missä ikinä olen ollut ottaen huomioon vallitsevan tilanteen. 

Kanteleella, kuten kaikilla muillakin heittäjillä, oli yksityiskuljetus suoraan lentokentältä hotellille. Hotelli oli varattu vain kisaorganisaatiolle ja pelaajille, joten ulkopuolisia tahoja sinne ei päässyt. Heti lentokentältä hotellille tullessa pelaajilta napattiin koronavirustesti, jonka tuloksen odottamiseen asti oltiin eristyksissä hotellihuoneessa. Kun testi todettiin negatiiviseksi, sai hotellissa liikkua vapaammin. Joka aamu pelaajilta mitattiin kuume varmuuden vakuudeksi. 

Viisipäiväisestä turnauksesta Kantele pystyi nappaamaan ainoastaan yhden voiton. Arpaonni ei aivan paras mahdollinen miehen kannalta ollut ja hän joutui kohtaamaan todella kovia nimiä jo heti avauskierroksilla. 

– Pelillisesti voi olla ihan tyytyväinen, mutta alkaahan se aina rassaamaan, kun ei pysty voittamaan. Rob Crossia (maailmanlistan 5.) vastaan missasin matsitikan ja se kääntyi sitä myöten Crossille lukemin 6–5. Mensur Suljovicia (maailmanlistan 15.) vastaan johdin 5–3, mutta hävisin senkin 5–6. Muutama onnistunut peli enemmän tärkeisiin paikkoihin, niin voisi olla huomattavasti vielä tyytyväisempi. 

Loppukausi ja tulevaisuus

Koronatilanteen takia loppukauden ohjelma on hieman auki Kanteleen osalta. Mahdollisimman moni kilpailu, mitä keväällä tai kesällä ei heitetty, pyritään vielä heittämään. Suomalaisittain mielenkiintoisin turnaus on World Cup of Darts, joka on maajoukkueiden välinen kilpailumuoto. Jokaisesta maasta kaksi heittäjää on yhdessä joukkueessa. Suomi on osallistunut viime vuoden turnaukseen joukkueella Kantele ja Kim Viljanen. Turnaus on merkitty tällä hetkellä kilpailukalenteriin marraskuun ensimmäiselle viikonlopulle (6.–8.11.), mutta kilpailun järjestämisestä ei vielä viimeistä sanaa ole kuultu.

– Totta kai siellä tulee mukana oltua, jos vain se heitetään. Marraskuussa myös heitetään vielä samantyyppinen kilpailumuoto mitä syysturnaus oli. Eli viisipäiväinen talviturnaus on tulossa ja siellä pyrin olemaan myös mukana. Mahdollisuudet ovat myös toki joulukuun MM-kilpailuihin karsintojen kautta.

Kanteleen sijoitus on maailmanlistalla tällä hetkellä on 80:s. Hänen pitäisi päästä 64 parhaan joukkoon loppuvuoden aikana, että hänellä olisi mahdollisuus uusia kiertuekortti myös tulevalle vuodelle. Realistisista on kuitenkin ajatella, että kortin uusiminen on epätodennäköistä. Joka tammikuu heitetään Qualifying School, josta läpi pääsevät saavat kiertuekortin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Kantele on osallistunut raastavaan viiden päivän kilpailuun kolme kertaa, joista viimeisimmällä kerralla tärppäsi, vuonna 2019.

– Kyllä itse tulee taas lähdettyä mukaan, jos kortin menetän. Siellä menestyminen vaatii sitä, että pitää olla mahdollisimman hyvä kaikkina kilpailupäivinä. Tietysti paineita helpottaa, jos kilpailut pystyy avaamaan hyvin heti ensimmäisinä päivinä.

Kiertuekortin omaavia heittäjiä on yhteensä 128. Kilpailujen aikana tietynlaisia kuppikuntia tulee pelaajien välille ja tietyt heittäjät viettävät aikaa toistensa kanssa.

– Lähinnä ruokailujen aikana ollaan samoissa pöydissä aika lailla aina samojen ihmisten kanssa. Usein meidän pöydässä on pohjoismaalaiset sekä baltialaiset. Usein puolalaiset sekä Kreikan John Michael siihen tulee myös

Uran tähtihetket ja tarunhohtoinen Ally Pally

Puhuttaessa Kanteleen uran parhaista otteluista ja suorituksista ensimmäinen tulee kuin apteekin hyllyltä. Hän debytoi PDC-liiton MM-kisoissa vuonna 2009. Hän voitti karsintakierroksella Llourence Illaganin ja eteni 1.kierrokselle, jossa vastaan asteli kova englantilainen Ronnie Baxter. Baxter voitti ottelun erin 3–1, mutta Kanteleen syy ottelun nimeämiseen on miehen kolme häränsilmänollausta ottelun aikana.

– Se oli itselle kyllä todella ikimuistoinen ottelu tappiosta huolimatta. Ne kolme nappikatkoa olivat todella spesiaalia itselle.

Kantele pääsi tuolloin 2009 ensimmäistä kertaa heittämään Lontoon tunnetussa Alexandra Palacessa. Ally Pallyssa on heitetty dartsin MM-kisoja vuodesta 2008 lähtien ja se on varmasti suomalaisillekin kaikkein tunnetuin darts-tapahtuma. Kantele on itse heittänyt kolmissa MM-kilpailuissa. 

– Se on aivan huikea kokemus päästä heittämään siellä. Moni luulee, että se meteli mitä siitä väkimäärästä lähtee, on jotenkin häiritsevää heittäjälle, mutta ei se niin mene. Taustamelu on niin raju, ettei siihen oikeastaan kiinnitä edes huomiota. Toki jos jostain syystä joutuu yleisön silmätikuksi, se varmasti vaikuttaa myös omaan suoritukseen. 

Toisena ikimuistoisena kilpailuna hän mainitsee maailmancupin joukkuepronssin vuodelta 1997 Suomen maajoukkueen kanssa. Australiassa pelatussa kilpailussa Kantele valittiin kolmeen ratkaisevaan peliin pelaamaan ja hän voitti niistä jokaisen.

– Meidän joukkueessa mun lisäksi oli Markus Jokikokko, Risto Sundgren sekä Ulf Ceder. Se oli todella hienoa taistelu, kun voitimme sen ratkaisuottelun 9–8.

Kantele ei heitä rahan takia tikkaa, vaan rakkaudesta dartsiin. Suomessa on monia heittäjiä, mutta he eivät halua tai heillä ei riitä intressit esimerkiksi PDC:n kiertuekortin hakemiseen. 

– Totta kai sitä toivoisi, että meillä olisi enemmän kotimaisia heittäjiä mukana täällä tourilla tai ainakin hakemassa paikkaa tänne. Silti tämän lajin ammattilaiseksi pääsemiseksi tarvitsee olla niin hyvä, että ikävä kyllä monelle se on liikaa. 

Elokuussa 52 vuotta täyttänyt Kantele on heittänyt tikkaa jo yli 30 vuoden ajan ja varmasti pelivuosia on vielä luvassa rutkasti lisää. Motivaatio sekä intohimo lajia kohtaan ovat ainakin kunnossa. 

 

Juuso Malinen