Jari Hedman – intohimona tennis

Jari Hedmanin elämä on pienestä pitäen pyörinyt tenniksen ympärillä.  Kuva: Tiia Heiskanen, Iltalehti

 

Entinen selostaja ja nykyinen tennisvalmentaja Jari Hedman, 61,  on todellinen moniosaaja tai omin sanoin moniyrittäjä. Hedman on pelannut juniorina tennistä, ollut voittamassa Suomen mestaruuksia amerikkalaisessa jalkapallossa ja selostanut tennistä. Nykyään hän valmentaa omassa yrityksessä aikuisia tennisharrastajia.

Teksti: Joonas Nikander

“Olen tenniksen sekatyömies eli kaikki mikä liittyy tennikseen, on lähellä sydäntä.”

Hedman kiinnostui valmentamisesta 16-vuotiaana, jolloin hän aloitteli valmennuksessa ja Hedman lähti opiskelemaan valmennusta eri puolille maailmaa. Hedmanilla oli myös Suomen mittapuulla menestyksekäs junioritennisura. Ammattilaistenniksestä oli turha haaveilla tuohon aikaan. Melkein kaikki nykyjuniorit ovat tähtäämässä ammattilaisuralle. 

“Kukaan valmentaja ei koskaan sanonut, että nyt lähdetään pyrkimään ammattilaiskentille. Totesin noin 20-vuotiaana, ettei minusta voi tulla ammattilaispelaajaa”, Hedman sanoo.

Hedmanin selostajaura lähti isoisän vanhojen kaitafilmien selostamisesta. 1980-luvun loppupuolella Eurosportilta soitettiin Hedmanille ja kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut selostamaan tennistä. Vastaus oli Hedmanille helppo.

“En ollut tehnyt hommaa tehnyt yhtään, mutta sanoin, että voisin ainakin tulla kokeilemaan. Aluksi kaikki varmaan kuulosti aivan hirveältä, mutta ei se mitään. Painelin omalla tyylillä eteenpäin: osa tykkäsi ja osa vihasi.”

 

“Laji on kuudes lapseni”

 

Hedman mainitsee omiksi esikuvikseen Seppo Kannaksen ja Anssi Kukkosen.

“Tennis on edelleen rakas laji. Se on minun kuudes lapseni: minulla on viisi tyttöä, niin olkoot tennis sitten vaikka poika. Seppo ja Anssi olivat tietynlaisia esikuvia minulle, vaikka selostajatyypiltäni muistutin enemmän Antero Mertarantaa.”

“Tiedetään, että et voi selostaa niin kuin joku toinen, vaan niin kuin itse selostat. Jos lähtee imitoimaan jotain muuta, tulos on luonnotoni.”

 Hedmanilla on vyöllään hieman yli 10 000 selostusta, joten takana on monta hienoa lähetystä. Yksi nousee kuitenkin ylitse muide: Wimbledonin finaali vuodelta 2008, Roger Federerin ja Rafael Nadalin välinen eeppinen kamppailu.

“Ottelu, joka oltiin keskeyttää viidennessä erässä pimeyden takia. Rafael voitti tuon ottelun viidennessä erässä. Tunnelman aisti, kun kaikki oli jo hieman hämärää lopussa, ihmiset ottivat kuvia ja keskuskenttä välkkyi. Tietenkin myös kaikki Jarkko Niemisen ottelut, joita olen päässyt selostamaan ja ylipäätään suomalaisten ottelut ovat ikimuistoisia hetkiä.”

 

Oma tennisyritys

 

Vuonna 2014 Jari Hedman perusti oman yrityksen(Jari Hedman Tennis Company), jonka tarkoituksena on järjestää valmennusta aikuisille. JHTC on myös pienimuotoinen tenniksen tavaratalo Talin tenniskeskuksessa. Kesäisin valmennetaan Hangossa ja Kalastajatorpan tennisklubilla. JHTC järjestää myös joka vuosi asiakkailleen tennismatkoja esimerkiksi Gran Canarialle. JHTC on tehnyt myös laskettelumatkoja Alpeille. Vireillä on hallihanke, joka valmistuu Helsingin Jätkäsaareen vuonna 2023. 

“Olen äärimmäisen positiivinen ja kannustava valmentaja, mutta myös vaativa valmentaja. Se, mitä pitää tehdä, niin se myös tehdään. Kentälle ei mennä läpsyttelemään. Olen mukana suurella sykkeellä ja elän joka solullani mukana kentällä ja valmennuksessa.” Hedman kommentoi valmentajapersoonaansa. 

“Silloin kun toimin Davis Cup -joukkueen kapteenina, sama teema toistui. Sanoin aina kundeille kentällä, että pitäkää huoli siitä, että teidän pelikaverilla on tänään tämän päivän paras harjoitus. Antakaa kaikkenne!”

Hedmanin mukaan Companyn valikoimaan on tulossa myös juniorivalmennusta. Hedman arvioi juniorivalmennuksen alkavan viimeistään Royal Centerissä, uudessa tennishallissa Helsingin Jätkäsaaressa. Alusta alkaen kaikista kovin kilpailu on ollut juniorivalmennuksessa, mutta Hedman koki, että kannattaa keskittyä aikuisvalmennukseen ja yritystapahtumien järjestämiseen.

Jari Hedman toimii monessa tapahtumassa juontajana. Hiljattain Hedman oli juontamassa Suomi-Intia Davis Cup-tapahtumaa. Hedman juontaa jokavuotisen tennisgaalan, tänä vuonna yhdessä toimittaja Mervi Kallion kanssa. 

 

“Tulevaisuudessa positiivinen tilanne” 

 

Hedmanin näkee Suomen tenniksen tulevaisuuden valoisana. 

“Meillä on kokenut 31-vuotias Henri Kontinen, joka voi olla hyvinkin vielä kymmenen vuotta mukana. Emil Ruusuvuori on nuori kaveri joka parantaa peliä kuin nälkäinen susi juoksuaan. Otto Virtanen tulee perästä. Harri Heliövaara on näyttänyt löytävän uuden kevään peliinsä.” 

“Tilanne on todella hyvä tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Uskon, että myös naisten puolella tapahtuu kehitystä, ja valmennuspuolella teemme sen eteen erittäin paljon töitä.”