Kolumni: Nuoret pitäisi saada liikkumaan

Nuoret liikkuvat aivan liian vähän. Useimmiten heidän liikkumisensa jäävät liikuntasuosituksien alapuolelle, jolloin haittavaikutukset kasvavat. Näitä haittavaikutuksia on lukematon määrä, esimerkkinä nyt kuitenkin lihominen. Jotta pystyy pitämään oman mielensä ja vartalonsa kunnossa, tarvitaan liikuntaa. Ja etenkin nuoret tarvitsevat sitä tulevaisuutensa kannalta enemmän kuin esimerkiksi älylaitteitaan. Mikä tässä liikkumattomuudessa voi olla vialla?

Tuntuu etteivät nuoret ymmärrä, miten tärkeä merkitys liikunnalla meihin on. Ei, eivät he ole tyhmiä tai muutenkaan vajaita. He eivät vain ymmärrä miten merkityksellinen asia liikkuminen jokaiselle ihmiselle on. Nykyisin nuorten päivät kuluvat joko pelaamalla, selaamalla sosiaalista mediaa tai muuten vain olemalla älylaitteilla. Ja nämä tapahtuvat tietysti sisätiloissa. Toki tilannetta arkisin helpottaa koulu, kun tunneilla ei saa käyttää puhelinta tai muita laitteita. Mutta toisaalta tilanne pahenee, kun kouluissa ei enää välttämättä tarvitse mennä välitunneilla ulos. Ulkoileminen olisi hyvin tärkeää jokaiselle oppilaalle, että he jaksaisivat keskittyä paremmin opiskelemaan uusia asioita. Lisäksi se voisi opettaa konkreettisesti pakollisen koululiikunnan ohella liikkumisen ja ulkoilemisen hyödyistä. Näitä hyötyjä voi esimerkiksi olla se, ettei päivisin enää väsytä niin paljoa. Näin nuoria voisi saada liikkumaan vapaa-ajallakin.

Tilanne vapaa-ajalla ollessa voi kuitenkin olla eri. Joko tarvittavaa kaveria ulkoilemiseen tai liikkumiseen ei ole tai sitten ei vain muuten enää kerkeä liikkumaan. Ilta on koulun jälkeen kuitenkin loppujen lopuksi aika lyhyt läksyjen ja mahdollisten muiden harrastuksien tai aktiviteettien ohella. Tosin liikuntaa voi myös harrastaa esimerkiksi vanhempien kanssa. Heillä ei vain saata olla enää jaksamista lähteä töiden jälkeen lastensa kanssa puuhastelemaan. Tällaisissa tilanteissa kannattaa ehkä miettiä voisiko jostain muualta saada liikkumisen iloa, tai liikuntaan seuraa.

Suomessa on kova yritys saada nuoria liikkumaan. Heille järjestetään esimerkiksi koulujen ja seurakuntien toimesta erilaisia liikuntakerhoja tai muita liikuntaa edellyttäviä toimintoja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on 18-29 -vuotiailla mahdollisuus osallistua arkisin järjestettäville ilmaisille ryhmäliikuntatunneille. Ajankohdat vaihtelevat päivittäin, mutta tunteja järjestetään tasaisesti aamupäivästä iltapäivään. Lajeina löytyy laidasta laitaan, muun muassa tankotanssia, joogaa, nyrkkeilyä, keilausta ja twerkkausta. Pääset tutustumaan kaikkiin NYT-liikunta -hankkeen järjestämiin lajeihin tästä.

Nuorille siis kyllä yritetään tehdä liikkumisesta helppoa. Heille järjestetään monipuolisia liikuntalajeja ja niistä jotkut ovat jopa maksuttomia. Varmasti joku näistä ilmaisista lajeista voisi olla mieluisa harrastus. Jos ei niin rahallakin saa, ehkä jopa parempaa. Yksilölajit ovat etenkin suomalaisille kuitenkin helpompi harrasteisia, sillä emme pidä muiden ihmisten, etenkään tuntemattomien, kosketteluista tai muista kontakteista. Ryhmäliikuntatunnit ovat siis se vaikein paikka. Omasta kokemuksestani ainakin voin sanoa, että yksin siellä oleminen on aika ahdistavaa. Mutta, jos tällaiset tilanteet ovat ainoita mahdollisia päästä kokeilemaan sitä mieluisinta urheilulajia, niin silloin hyvänä ideana olisi ottaa kaveri tai kavereita mukaan. Tällöin liikkumisesta voisi tulla mukavaa ja jatkossa kynnys esimerkiksi yksin tunnille menemisestä madaltuisi. Näissä tilanteissa sitä kuitenkin vain toivoo, että olisi mahtavaa, jos suomalaiset olisivat yksilöinä rohkeampia tutustumaan uusiin lajeihin ja siellä oleviin ihmisiin. Sitä, kun ei ikinä tiedä mitä voisi tapahtua, jos ei edes kokeile.

Jos jotain voisi vielä sanoa, niin liikuntaa kannattaa harrastaa. Mitä nuorempana aloittaa, sitä vähemmän siitä liikkumattomuudesta koituu ongelmia vanhemmalla iällä. Ja se on oikeasti todella mukavaa! Etenkin, jos urheilulaji on vain sopiva. Kaikkea kannattaa kokeilla, siinä ei häviä yhtään mitään. Paitsi ehkä rahaa. Mutta, jos kokeilee ilmaisia lajeja niin silloin ei häviä mitään! Nautintoa siitä kuitenkin saa, entistä enemmän.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen